PKK’ya destek yolu

 Bu karar, Başkanlık yönetmenliğine karşı dava açan PKK’nın destekçileri için bir “zafer” olarak nitelendirildi.

Los Angeles’deki federal yargıç Audrey B. Collins, terörist gruplara finansal desteğin sağlanmasını bloke eden Başkanlık emrinin bazı bölümlerinin muğlak olduğunu, başkanlık yetkisine sınırlama getirmediği için anayasaya aykırı olduğu kararını verdi.

Yargıç, pazartesi günü geç saatlerde açıklanan kararında söz konusu Başkanlık emrinin, Başkanının tek taraflı olarak örgütleri terörist gruplar ilan etmesine ve bu gruplarla işbirliğinin yapılmasını yasaklamasına izin veren unsurlarını anayasaya aykırı buldu.

Washington Post gazetesi, yargıç Collins’in kararını yorumlarken kararın Başkanlık emrine karşı dava açan İnsancıl Hukuk Projesi ve diğer davacılar için bir “zafer” oluşturduğunu yazdı.

Gazete, davacıların ABD hükümetince terörist olarak ilan edilen PKK ve Sri Lanka’daki Tamil gerilla örgütünün “yasal, şiddet içermeyen faaliyetleri”nin destek vermek istediklerini yazdı.

YARGICIN KARARI BUSH YÖNETİMİ İÇİN YENİLGİ

Yargıcın kararının Bush Yönetiminin terör ve gözaltı politikaları konusunda yargıda uğradığı son yenilgi olduğunu belirten Washington Post, yargıç Collins’in de daha önce İnsancıl Hukuk Projesi’nce açılan başkan davalarda davacının lehinde karar verdiğine dikkat çekti.

ADALET BAKANLIĞI: MAHKEME HATA YAPTI

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Brian Roehrkasse ise, mahkemenin davacıların bazı iddialarını reddetmesinden memnun olduklarını belirtmekle birlikte “Ancak, mahkemenin Başkanlık emrinin diğer bazı yönlerini anayasa aykırı bularak hata yaptığına inanıyoruz” dedi.

Adalet Bankalığı, temyize gidip gitmeyeceği konusunda karar vermek için henüz erken olduğunu bildirdi.

Bu arada, Bush Yönetiminin bu konudaki yaklaşımı eleştiren Reagan Yönetimi döneminde Adalet Bakanlığı’nda görev yapan Bruce Fein ise, Bush Yönetimi için Collins’in kararını temyiz götürmenin, yönetmenliğin ifadelerini değiştirmekten daha “riskli” olabileceğini öne sürdü. ANKA 

 

1141810cookie-checkPKK’ya destek yolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.