Polonya basın özgürlüğünde geriledi

Her yıl sonunda Dünya Basın Özgürlüğü İndeks’ini hazırlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2005 raporunu yayınladı.

İndeks”e göre Polonya’da basın özgürlüğüne yönelik saldırılar devam ediyor.


Konuyla ilgili olarak düşüncelerini ifade eden Polonya Basın Özgürlüğü İzleme Komitesi Eski Başkanı Andrzej Krajewski, Polonya’da basın özgürlüğüne yönelık saldırıların son bulması için Polonya Basın Yasası’nın değişmesi gerektigini söyledi.


Krajewski, “Polonya Basın Yasası’ndaki ceza maddeleri çağ dışı ve basın özgürlüğüne zarar vericidir. Basın Konseyi,  Basın Yasası’sının değiştirilmesi için acil olarak girişimlerde bulunması gerekiyor” dedi. 


Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2004 yılında 53 gazetecinin ve 15 asistanın öldürüldüğünü, 103 gazetecinin ve 3 asistanın da hapsedildiğini belirtiyor.


İndeks Nasıl Hazırlandı?


Sınır Tanımayan Gazeteciler Ögütü RSF, gazeteciye yapılan doğrudan saldırılar (cinayet, hapis, fiziksel saldırı, tehdit) ya da medya üzerindeki baskıları (sansür, soruşturma, her türlü baskı) belirlemek üzere her ülkede anketler yaptı. Örgüt, listenin oluşturulmasında sadece resmi devlet politikalarını değil aynı zamanda ordunun ve yasadışı örgütlerin baskısını da değerlendirdiğini belirtiyor. Anket soruları, yerel gazeteciler, o ülkede çalışan yabancı gazeteciler, araştırmacılar, yasa uzmanları, bölge uzmanlarına ve RSF Uluslararası Sekreterliği araştırmacılarına gönderilmiş.

683450cookie-checkPolonya basın özgürlüğünde geriledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.