POLONYA KISA KISA…

Rusya’nın tepkisi sert oldu…
 
Rusya, Çeçen lideri Aslan Mashadov’u öldürmek ‘politik hataydı’ diyen Polonya Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld’e sert çıktı.
 
Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld’in Çeçen lideri Mashadov’un öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamalara Rusya,”Demokratik ülkelerin elde etmek istediği standartları Rusya’da elde etmek istiyor. Polonya’ Dışişleri Bakanı ne söylediğini bilmiyor” diye tepki gösterdi.
 
Rusya’nın sert çıkması sonucu ‘Polonya-Rusya ilişkilerinde soğuk bir döneme mi giriliyor? sorusu bazı gazete ve televizyonlarda günün konusu oldu.

Polonya Ordusu’nda rüşvet skandalı büyüyor…

Polonya Ordusu’nda üst rütbeli 3 asker,1 tercüman ve 1 sivil uzman’ın Irak’taki görevleri sırasında rüşvet aldıkları ortaya çıkınca Askeri Savcılık geniş bir soruşturma başlattı.

Polonya Savunma Bakanı Jerzy Szmajdzinski, Irak’taki Çokuluslu Birliğe bağlı askerler arasından yüksek rütbeli subaylar, tercüman ve bir sivil görevli olmak üzere toplam 5 kişinin rüşvet aldıkları ve kaçakcılık yaptıkları gerekçesiyle tutuklandıklarını söyledi.

Jerzy, açıklamasında “Polonya Askeri Polis’i tarafindan tutuklananların, Irak’taki görevleri sırasında illegal yollardan elde ettikleri binlerce Dolar’ı yurda sokmak isterken yakalandılar. Olayla ilgili olarak soruşturmayı Askeri Savcılık yürütüyor” dedi.

Öte yanda Askeri Polis yetkilileri, tutuklanan 5 görevlinin üst aramaları sırasında toplam 840 bin Dolar’ın ele geçirildiğini belirttiler.

Engelli kızını sandığa kitledi…
 
Polonya’da engelli kızını 2 yıldır sandığa kitleyen anne ve baba 5 yil hapis cezasına çarptırıldı. Başkent Varşova’da meydana gelen olayda, 8 yaşındaki engelli kızını kontrol altında tutmak isteyen ebeveyn,küçük kızı tahta bir sandığın içerisine hapsettiler.
 
Öz anne ve babası tarafında yaklaşık iki yıldır tahta sandığın içerisine kitlenen küçük kızı komşuların ihbarı kurtardı.

Polis tarafından tutuklandıktan sonra mahkemeye çıkartılan anne ve baba “Biz onun iyiliği için yaptık”diyerek kendilerini savundular. Hakim , anne ve babaya önce 5 yıl hapis cezasi verdi ardından  da anne ve babanın küçük kıza karşı tutumlarında değişiklik olduğu ve küçük kızın ebeveynin himayesi altında olması gerektiği gerekçesiyle serbest bıraktı.

Ekonomi Bakanı istifa etti…
 
Polonya Ekonomi Bakani Jerzy Hausner istifa etti.
 
Ekonomi Bakani Jerzy Hausner ,istifasını bugün kabine lideri Basbakan Marek Belka’ya sundu.
 
Basbakan Marek Belka’nin da Ekonomi Bakani Jerzy Hausner’in istifasini kabul ettiği belirtiliyor.
 
Öte yandan Başbakan Belka’nın Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardimcısı Jerzy Hausner’in görevinin ne zaman biteceği yönünde bir karar vermediği de gelen haberler arasında yer alıyor.

NATO, Baltık hava sahasının kontrolü Polonya’ya…

Lituanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamaya göre, NATO üyeleri tarafından yürütülen Baltık havasahası kontrolü 2006 yılında Polonya’ya devredilecek.

Lituanya’da düzenlenen toplantıda bir araya gelen Polonya Hava Kuvvetleri Komutanı Ryszard Olszewski ve Lituanya Ordu Komutani Vladas Tutkus, toplantı sonucu yaptıkları açıklamada,NATO’ya yeni üye olan ülkeler Macaristan,Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Estonya arasından ilk olarak Polonya’nın böyle bir görevi üstleneceği belirtiliyor..

Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte 1999 yılında NATO’ya katılan ilk eski Sovyet bloku ülkeri arasında yer aldı. 5 yıl sonrada Baltık ülkeleri olan Letonya ve Estonya’nın NATO üyeliği gerçekleşti.

Baltık havasahası’nın kontrolünü 2004 yılından beri NATO üyesi ülkeler yürütüyor.Ocak ayında İngiltere’den bu görevi Norveç devraldı ve önümüzdeki günlerde Hollanda’ya devretmesi bekleniyor.

NATO Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar yakıt ihtiyaçlarını Lituanya’nin kuzeyinde bulunan Zokniai Havaüssü’den karşılıyorlar.

1100990cookie-checkPOLONYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.