Polonya sıkıyönetimcileriyle hesaplaşıyor

Varşova Bölge Mahkemesi, Polonya`daki Nazi ve komünist rejimin suçlarını araştırmakla yükümlü olan Polonya Ulusal Arşiv-Anılar Enstitüsü (IPN) tarafından hazırlanan iddianameden yola çıkarak, 1981 yılında sıkıyönetim kararı alan dönemin hükümet yetkililerinin yargılanması için ilk defa bir inceleme başlattı.

IPN’in hazırladığı ve geçtiğimiz gün Varşova Bölge Mahkemesi’nde gerçekleşen ‘özel oturum’da ele alınan iddianamede, 1981 yılında sıkıyönetim kararı alan dönemin eski Devlet Başkanı, General Wojciech Jaruzelski, İçişleri Bakanı Czeslaw Kiszczak ve Komünist Parti İlk Sekreteri Stanisław Kania’ya ağır suçlamalar yöneltildi.

Varşova Mahkemesi’nin, sıkıyönetimcilere ağır suçlamaların yöneltildiği iddianameyle ilgi gerçek mahkeme tarihini belirlemek üzere yeniden toplanacağı belirtildi.

SIKIYÖNETİM DÖNEMİ?

Dayanışma Sendikası (Solidarność), kurulalı sadece bir yıl olmasına rağmen dönemin sosyalist yönetimi için bir tehdit haline gelmişti. 10 milyon üyesiyle ulusal bir hareket niteliğindeydi, ancak liderlerinin pek azı böyle bir baskı ortamıyla karşılaşabileceklerini öngörebiliyordu.

Bir çok sendika üyesi gece vakti yataklarında tutuklandılar. Ardından grevler, eylem ve toplantılar yasaklandı, sansür uygulaması başladı. Neredeyse 10 bin kişi kamplarda alıkondu. Parlamentonun yürüttüğü soruşturmaya göre, 90 kadar kişi öldü.

Jaruzelski ise o dönemde, Macaristan ve Çekoslovakya’daki Sovyet işgallerinin bir benzerinin yaşanmasını önleyebilmek için sıkıyönetim ilan etmeye mecbur olduğunu savunuyor. Dayanışma hareketi ise sıkıyönetim uygulamasına rağmen, faaliyetlerini yeraltında sürdürmüş ve kendisini “sosyalist” diye tanımlayan yönetim 1989’da dayanışma liderlerinin yürüttüğü müzakereler ardından sona ermişti.

1169340cookie-checkPolonya sıkıyönetimcileriyle hesaplaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.