POLONYA’DAN… Kaçinski’nin komik hatası

Polonyalılar bu hafta yeni “Göçmenlik Vergisi”yle ilgileniyorlar. AslInda halk tarafından Göçmenlik Vergisi olarak adlandırılan ve büyük protestolara neden olan bu vergi yasası, 1970’lerde kabul edilmiŞ bir yasa ama bugüne kadar hiç uygulanmamış.  

Göçmenlik Vergisi ne getiriyor, ne götürüyor? Hükümetin uygulamaya koyduğu  Göçmenlik Vergisi, İlgiltere, ABD, İsveç…gibi ülkelerde çalışan Polonyalılara bulundukları ülkede ödedikleri verginin daha fazlasını Polonya hükümetine ödeme zorunluluğunu getirirken, ceplerindeki paranin da 3/2’sini de alıp götürüyor.
 
Yeni Göçenlik Vergisi, yurtdışında yaşayan Polonyalıların büyük tepkisine yol açmıştı. Geçtiğimiz günlerde Polonya’nın İngiltere ve ABD büyükelçilikleri önünde toplanan  gurbetçi Polonyalıların, hükümeti geri adım atmaya zorladıkları belirtiliyor. Öta yandan Göçenlik Vergisinin uygulamaya başadığı da gelen haberler arasında.

***

Polonyalıların yakından ilgilendiği bir diğer konuda anti-komünist ve katolik muhafazakarlığıyla bilinen Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski’nin, komünizm döneminin sıkı yönetimci ve Solidarity karşıtı generali Wojciech Jaruzelski’yi yanlışlıkla onurlandırmasıyla ilgiliydi.

82 yaşındaki General Jaruzelski’nin, katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Kaçinski tarafından onurlandırıldığını açıklaması üzerine patlak veren olay, ülkede tam bir kaosa neden oldu. Başta Solidarity Sendikası olmak üzere Kilise ve Sibirya sürgünündekilerinin tepkisine yol açan olay, şöyle meydana gelmiş:

”1981 yılında, General Jaruzelski başkanlığındaki hükümet tarafından Solidarity Hareketi ve hükümet karşıtı faaliyetlerde yeraldıkları gerekçesiyle tutuklanarak Sibirya’ya sürgün.edilen ve burada hayatta kalmayı başaranların, Kaçinski tarafından “Sovyet Sürgünleri Haç’ı madalyasıyla onurlandırılmaları bekleniyordu. Fakat Kaçinski’nin danışmanlardan biri, hazırlanan isim listesine yanlışlıkla General Jaruzelski’nin de ismini ekleddiği ve Kaçinski’ninde listedeki isimleri okumadan imzaladığı  belirtiliyor.”

‘Sovyet Sürgünleri Haç’ını Bakan Jan Turski’nin elinden alan General Jaruzelski,  TV programındaki konuşmasında: “Kaçinski’yi bu nazik hareketinden dolayı takdir ediyorum. Kendisi geçmiste olup bitenleri çok iyi tahlil ediyor(!)”diye ifade etti.

Siyasi yasamı boyunca komunizm karşıtı olduğunu her defasında dile getiren Kaçinski, bu olayın meydana çıkması üzerine yaptığı açiklamada, “Benim başıma gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmemiştir” diye dert yanmış…

***

Bu haftaki yazımı da İkkay Akkaya’nin güzel bir şiiriyle bitirmek istedim. Şiir dolu bir yaşam dilegiyle…

“YOLDAŞ, SENİN BİR GÜLÜŞÜN
BİR DOSTUNUN YARASINI SARAMIYORSA ARTIK,
SEN ARTIK KENDİN DEĞİLSİN…
VUR ÖFKENİ DOSTUNA YAZSIN DAĞLARCA, GÖLLERCE
DÖKÜLMEYEN GÖZYAŞIMDA
BOĞULSUN DERYALARCA
YİTİP GİDEN DEVRİMLER GİBİ
DOST SESİN, DOST GÜLÜŞLERİN
ŞİMDİ ÇÖLDE BIR DAMLA SU
SEN ARTIK KENDİN DEĞİLSİN…
ÖFKE ÇARESİZLİKTİR BİLİRİM
ÇARESİZLİĞINE ÖLÜRÜM
SESİNDE AÇAN BULUTLARA
İNAN HERSEYİMİ VERİRİM
SANMA Kİ BİR YİTİKTİR
HÜZÜNLERE SARILMAM
SANMAKİ GÜLÜM
BU HÜZÜN ÖLDÜĞÜMDE BİTECEKTİR
BİR GÜN MAVÜ BULUTLARA BİNER SONSUZA GİDERİM
DOST SESİNİ BULANA DEK
KARANLIĞA GÜLÜMSERİM…”

 

651580cookie-checkPOLONYA’DAN… Kaçinski’nin komik hatası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.