POLONYA’DAN… PKN Orlen?

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Zorlu Holding, Polonya’nın en büyük ham petrol ve petrol ürünleri rafinesine sahip olan PKN Orlen ile Tüpraş özelleştirmesi için konsorsiyum kurmuş. Zorlu Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre de, konsorsiyum başvurusunu Özelleştirme İdaresi’ne ileten Zorlu ve PKN Orlen, konsorsiyumda yüzde 50’şer eşit hisse sahibi olacakmış.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu’da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gerek Türkiye’nin en büyük sentetik iplik üreticisi olarak, gerekse Zorlu Enerji ile faaliyet gösterdikleri enerji sektörünü stratejik büyüme alanı olarak gördüklerini ve bu sektörde büyümek istediklerini söylüyor.

Avrupa’nın en büyük petrol şirketlerinden PKN Orlen ile kurdukları işbirliğinin Türkiye’ye de büyük faydaları olacağına yürekten inandıklarını ifade eden Zorlu, PKN Orlen’in petrol ürünleri konusundaki know how’undan yararlanacaklarını da ekliyor.

Açıklamaya göre, Zorlu Grubu, geçen yıl gerçekleştirilen Tüpraş özelleştirmesinde o zamanki ortağı Tatneft ile birlikte en yüksek teklifi vermiş, Tüpraş’ın Zorlu-Tatneft konsorsiyumuna satışı 6 Şubat 2004 tarihinde Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından da onaylanmıştı. Daha sonra ihale iptal edilmiş, Tatneft Grubu da Tüpraş ihalesine yeniden girmeme kararı almıştı.

Sosyalist dönemde kurulan PKN Orlen’in yüzde 27’si Polonya Hazinesi’ne ait. Kalan yüzde 73 halka açık hisse Varşova ve Londra borsalarında işlem görüyor. PKN Orlen, 5 milyar doları aşkın pazar değeriyle Orta Avrupa’nın en büyük ham petrol rafinerilerinden biri durumunda.

PKN Orlen geçmişini ve bugününü bilmeyenler için buraya kadar her şey normal olabilir. Orta Avrupa’nın en büyük ham petrol ve petrol ürünleri rafinesine sahip olan PKN Orlen, aslında yıllardır özellestirmesi sırasında yapılan milyonlarca dolarlık yolsuzluk olayları nedeniyle çalkalanıyor.

Meclis Araştırma Komisyonu’da, aralarında çok sayıda üst düzey politikacı ve işadamının PKN Orlen’in özellestirilmesi sırasında yapılan yolsuzluklar ile ilgili ifadelerine başvurmuştu.

Yıllardır yolsuzluk olayları nedeniyle çalkalanan PKN Orlen’in Tüpraş’ın özelleştirilmesinde ön yeterlilik belgesi alması hangi kriterlere göre belirleniyor bilemiyorum ama, ülkenin en büyük kuruluşlarından birini yabancı yatirimcilara sunmadan önce haklarında bir ön araştırma yapmak faydalı olurdu diye düşünüyorum.

Anlaşılan Zorlu Holding’i zor günler bekliyor!

651410cookie-checkPOLONYA’DAN… PKN Orlen?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.