POLONYA’DAN… Polonyalı kadınlar

Polonyalı kadınlar ev-kadını olmayı tercih ediyor.Polonya Toplum Düşüncesi Araştırma Merkezi, geçtiğimiz gün çalışan ve ev hanımı kadınlarla ilgili bir rapor yayınladı.Merkezin yayınladığı raporda, kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorluklar,toplumun çalışan kadına ve ev-kadınına bakış açısı ve kadının iş piyasasındaki konumu açık bir şekilde ifade ediliyor.
Kariyer mi,çocuk mu?

Raporun giriş bölümünde,Polonyalı kadınlarin kariyer sahibi olmak yerine,çocuk sahibi olmay tercih ettikleri yönündeki bir anket sonucu var. 

Raporda,ankete katılan Polonyalı kadınların yüzde 50’sinin profesyonel bir kariyer yapmak yerine evinin kadını olmaktan mutluluk duydukları (Bu durumun ev halkını destekleyecek kadar para kazanan birinin bulundugu hallerde geçerli oldugu belirtelim) ve yüzde 14’ünün ise evde oturmak yerine çalışmayı tercih ettikleri bilgisi yer alıyor.

Toplum Düşüncesi Araştırma Merkezi’nin İşci Bakanlığı Sosyal Politika uzmanları işbirliğiyle hazirlanan raporda,Polonya işçi pazarında kadınların içinde bulunduğu durumun ana hatları çizildi.

Rapora gore; Polonya’daki sosyal yapının kadının evinde oturup bebek büyütmesine yardimcı olacak ya da olanak sağlayacak  şekilde organize edilmediği,bunun neden olarak yine erkeğin bütün aileyi geçindirecek kadar gelir elde edemiyor olması gösteriyor.

Toplumun ev kadınlarına bakışı

Toplum Düşüncesi Araştırma Merkezi’nin raporunda yer alan bir diger ankette,”En saygın kadın kim? Sorusuna cevap arandı. Ankete katılanların yüzde 49’u profesyonel iş sahibi kadının daha saygın olduğu fikrinde birleştikleri ve sadece yüzde 4 oranında katılımcının ev kadinlarını işaret ettiği belirtiliyor.

Diğer yandan,ülkede yaklasik 1.3 milyon çalışan kadın bulunuyor.Piyasa analistleri tarafından yapılan hesaplamalar,ev kadınlarının ülkenin gayri safi milli gelirine yüzde 30 oranında katkı sağladıklarını ortaya koyuyor. 

Kadinlar ikinci sınıf olmak istemiyor!

Polonyalı kadınlar çocuk sahibi olmaları durumunda kendilerine “ikinci sınıf işçi muamelesi” yapıldığın düşünüyorlar.

Piyasa perspektifinden Polonya’daki kadının durumu araştıran Ekonomist Malgorzata Skrzek,Polonya’da kadının içinde bulunduğu durumu şöyle ifade ediyor:

“Hepimiz,işsizlik oranları söz konusu olduğunda kadınlara karşı ayrım gözetildiğini biliyoruz…Buna ilave olarak,kadının doğum yapması problemleri beraberinde getiriyor.Üniversite öğrenimini tamamlamış bir genç bayan,kendisine ayrım gözetilmediğini her defasında dile getirebiliyor.Çünkü onlar bir anne olmadıklarının farkında değiller.Çalışan kadınların çoğu çocuk sahibi olduktan hemen sonra ayrımcılıkla yüz yüze geliyor ve ikinci sınıf işçi muamelesi görmeye başlıyor”.

Skrzek, ABD ve Batı Avrupa gibi ülkelere kıyasla Polonya’da part-time çalışan oranının oldukça düşük olduğunu ayrıca AB ve ABD’de her 3 kadından birinin part-time calıştığını ve Polonya’da bu rakam 100’de 1.civarinda olduğunu belirtiyor.  

Öte yandan, Polonya Merkezi İstatistikler Ofisi’nin verileri, Polonya piyasasında 1995-2005’in kadın ve erkekler için en kötü dönem olduğunu gösteriyor.

Veriler, issizlik sorununda son zamanlarda bazi gelişmelerin gözlendiğini fakat bunun da sadece erkekler için geçerli olduğunu gözler önüne seriyor.

 

651700cookie-checkPOLONYA’DAN… Polonyalı kadınlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.