POLONYA’DAN… ‘Sıfır tolerans’

Darvin karşıtlığı ve aşırı muhafazakarlığıyla tanınan Milli Eğitim Bakanı Roman Giertych,okullarda şiddet ve anti-sosyal davranışlara ”sıfır tolerans” gosterilmesini istedi.
Gdansk’da,13 yaşındaki bir orta oğrenim sınıfı kız öğrencisinin,erkek sınıf arkadaşları tarafından cinsel tacize uğraması üzerine bunalıma girip intihar etmesiyle alevlenen”okullarda siddet” tartışmalarına,Milli Eğitim Bakani Roman Giertych ”Sıfır tolerans” uygulaması önerisiyle son noktayı koydu…

Yaşanan bu trajik olayın ardından orta dereceli okullarda öğrencilere cinsel egitim dersleri verilmesi teklifinde bulunan Bakan Giertych,dün de anti-sosyal davranışlarda ve şiddet uygulayan öğrenciler için ‘Sıfır tolerans’ uygulamasına geçileceğini açıkladı.
‘Sıfır tolerans’ uygulaması nedir?

‘Sıfır tolerans’ uygulaması,suç işleyen ve ya anti sosyal davranışlarda bulunan oğrencilere eskisinden daha katı cezalar getiriyor.

Buna göre;okulda şiddet uygulayan ve anti-sosyal davranışlarda bulunan öğrencilere okul cevresinde ağaç yaprakları ve çöp toplama,tuvalet temizleme gibi çeşitli kamu hizmeti cezası verilecek.Ayrıca ağır suç işleyen öğrenciler yoğun güvenlik merkezlerine gönderilecek.

Uygulama çerçevesinde öğrencilere sınıfta cep telefonu kullanma yasağı geliyor.     

Tepkiler var

’Sıfır tolerans’ uygulamasına sol muhalefet sert tepki gösteriyor.

Uygulama programı üzerinde gözlemler yapan Mikolaj Kopernik Üniversitesi’nden Profesör Aleksander Nalaskowski,’Sıfır tolerans’ uygulamasının yanlış olduğunu fakat duvarlara yazı yazan öğrenciye duvarı yeniden boyama veya bir şeylere zarar verdiyse tamir etme cezası verilebileceğini savunuyor.

Profesör Nalaskowski,anti-sosyal davranışlarda bulunan öğrencilere Shakespear’in sonelerini sesli okuma cezası verilmesi ve bu sayede dilini nasıl kullandığının rahatlıkla öğrenileceğini söylüyor.  

Uygulama ABD patentli

Eğitim Bakanı Giertych’nin şiddete ‘Sifir tolerans’ uygulanması yönündeki politikası,ilk olarak 1990’lı yıllarda Amerika’da uygulamaya koyuldu. Amerikan Egitim Departmanı tarafindan yayinlanan veriler, uygulamanın ardından suç ve şiddet olaylarında 1/3 oranında gözle görülür bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor.  

Bunun yanında,son zamanlarda gerçekleştirilen bir anket sonucunda, katılımcıların yuzde 80’inin,suç işleyen 15 yaşındaki çocuklarında cezalandırılmasını istediklerini ortaya çıktı.

 

651710cookie-checkPOLONYA’DAN… ‘Sıfır tolerans’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.