POLONYA’DAN… Yol güvenliği acilen sağlanmalı!

Polonya’da ölümle sonuçlanan trafik kazası oranı, diğer AB ülkeleriyle kıyaslandığında dramatik olarak en yüksek seviyelerde bulunuyor. Sadece 2004 yılında, trafik kazası sonucu ölenlerin sayısının 5700 civarında olduğu ifade ediliyor.Kaza oranındaki artışın kötü sürüş alışkanlığı, bakımsız yollar ve eski araçlardan kaynaklandığı söyleniyor.  

Ülkede araç sayısındaki hızlı artışla beraber 2001’de meydana gelen yol kazası sayısı 53.000. Bu rakam, 2004’de meydana gelen kaza sayisindan 46 000 sayı daha düşük olduğu belirtiliyor. Sonuçlar, yol kazaları nedeniyle ölenlerin sayısının korkutucu boyutta olduğunu gösteriyor. 

Polis her yıl, alkolü araç kullanan 148,000 sürücüyü gözaltına alıyor. Bu, sadece  bir buzdağının görünen kısmı. 2000 yılında, trafik yasalarında yapılan değişikliklerle alkollü araç kullananlara ağır hapis ve para cezaları getirildi ama sonuç değişmedi.

“AB Yol Güvenliği Raporu” sonuçlarına göre, yol kazaları kurbanlarının yıllık sayısı, (1 milyon kişinin yaşadığı bir yerleşim  bölgesi gözönüne alındığında) Hollanda, İsveç, Britanya gibi ülkelerde 50 ile 60 arasındayken, Polonya’da bu rakamın 150 olduğu ifade ediliyor.

AB Ulaşım Komisyonu tarafından yayınlanan rapor, birliğin eski ve yeni üye ülkeleri arasındaki yol güvenliği uçurumunu  açıkca ortaya koyuyor.  

Rapor, Polonya’nın yol emniyeti konusunda daha çok çalışmalar yapması gerektiğine önemle işaret ediyor. Figürler, birliğin eski üyelerinin bu konuda ilerleme sağladıklarını, birliğe yeni üye ülkelerin ise (özellikle Polonya) durumlarının oldukça kritik olduğunu gösteriyor .

Almanya’da, 2001 ve 2004 yılları arasında yol kazası ölümleri, yüzde 14’e kadar düşerken, Polonya’da bu sayının yüzde 3 oranında arttığı gözleniyor.

Hızlı ve içkili arac kullanmak, emniyet kemeri takmamak ve disiplinsiz araç kullanmak Polonyalı sürücülerin işledikleri tipik suçlardan bazılarını oluşturuyor.

Polonya Ulusal Polis Merkezi yetkilileri, 2001-2004 yılı figürlerinin, alarm için ciddi bir neden olduğunu ve  yol emniyeti icin radikal cozumler uretilmesi  gerektigini söylüyorlar.

Polonya’nın yapması gereken nedir?

1-Polonya’nın birinci olarak yapması gereken, acil olarak bir otoyol şebekesi kurmak. Bunun içinde gerekli olan para ( Dünya Bankası ve Avrupa Yatırımlar Bankası’nın desteğiyle) AB bütcesinden  Polonya’ya sağlanmış bulunuyor.
2-Otoyolların inşası için gerekli olan yasaları derhal hayata geçirmesi gerekiyor. Bunun nedeni de, mevcut yasaların çevre kirliliği ve doğanın koruması gibi nedenlerden dolayı otoyolların inşasını zorlaştırıyor olması. 
3- Ana problem, sürücü kurslarında verilen sürüş eğitimine daha agırlık verilmesi ve sürüs testlerinin 30 ile 40 saat arasında uzatılması için çalışmalar yapılması.

Hadi rast gele…

651550cookie-checkPOLONYA’DAN… Yol güvenliği acilen sağlanmalı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.