Polonya’nın RTE’si ikinci turu zorluyor

Polonya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda halk oy kullanmak için sandık başına gidiyor. Polonya’da yeni cumhurbaşkanını seçmek için yerel saatle sabah 07.00’de oy kullanmaya başlandı.

Yaklaşık 30 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Polonya’da sandıklar akşam 21.00’de kapanacak.

İlk turu 28 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu, görevdeki Cumhurbaşkanı Andrzej Duda almıştı.

İktidarın desteklediği Duda oyların yüzde 43,5’ini alsa da yüzde 50’nin üzerinde oy almayı başaramadığı için seçim ikinci tura kaldı.

Aşırı sağcı PİS’in adayı liberal Duda’nın en yakın rakibi ise ilk turda yüzde 30,46 oy alan Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski.

Polonya Anayasası’na göre ilk turu 10 Mayıs’ta yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimleri corona virüs salgını nedeniyle 28 Haziran’a ertelenmişti.

PİS’TEN NEFRET DOLU KAMPANYA

Ülkede seçim dönemine damgasını vuran bir diğer konu ise Andrzej Duda’nın seçim kampanyasını tümüyle LBGTİ karşıtı bir platforma taşıması. Varşova belediye başkanlığı döneminde LGBTİ haklarına yönelik bir takım icraatlarda bulunan Trzaskowski, aşırı sağcıların kürtaj ve okullardaki cinsel eğitim karşıtı kampanyalarına da göğüs germişti. Polonya’daki kiliseye yakın seçmeni Trzaskowski’den uzaklaştırmaya çalışan Duda ve kurmayları ayrımcılık dolu bir siyasi dil kullanmaktan çekinmedikleri bir seçim kampanyasına sarılmış durumdalar. Daha önce de gerici yasaları kabul ettirmek için özel çaba sarf eden, kürtaj ve cinsel eğitim yasaklarının yanında, boşanmanın kısıtlanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri de gündeme getirmeye çalışan hükümet, Covid-19 salgınını fırsata çevirerek, bu tasarıları bir bir hayata geçirmeye çalışıyor.

Gazeta Wyborcza’dan Dominika Wielowieyska bu kampanyayı Duda’nın sarılmaya çalıştığı bir can simidi olduğunu düşünüyor ve ekliyor: “Cumhurbaşkanlığı kurmaylarının hesabı şu: Duda’ya yüzde yüz sadık olan iktidardaki PiS’in seçmeni çok muhafazakar ve kilise dostu bir grup. PiS, muhalefet seçmeninin dağınık, güvensiz ve eksik olacağı ve oy kullanma görevini unutup 12 Temmuz’da belki de tatile gideceği umuduyla, seçimi ikinci tura taşımayı planlıyor. Andrzey Duda’nın tek umudu bu.” Buna karşı Rafał Trzaskowski’nin tavrı ise LGBTİ tartışmalarında sessiz kalmak olarak gözlemleniyor. Kendisine oy vereceğini düşündüğü muhafazakâr seçmeni ürkütmemeyi planlayan cumhurbaşkanı adayı, rakibinin nefret dolu saldırıları konusunda sessiz kalmayı tercih etmiş durumda.

POLONYA İÇİN KADER SEÇİMİ

Her ne kadar kötünün iyisi gibi gözükse de Rafał Trzaskovski Polonya’daki muhafazakarlaşmaya dur diyebilecek bir seçenek olduğu düşünülüyor. 2000’lerin başından bu ayna güçsüz ve dağınık olan sol muhalefet ise böyle bir olasılık sonrasında kendisini yenileyecek bir alan yaratabilir. Otoriter, pervasız, ayrımcılık dolu ve hukuksuz icraatları ile Avrupa’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı olarak görülen Andrzej Duda’nın ve PiS’in alacağı bir yenilginin Avrupa’daki demokratik güçler için de anlamı büyük. Bu anlamıyla yarın yapılacak seçimin, Polonya için bir kader seçimi olduğu söylenebilir.

2432560cookie-checkPolonya’nın RTE’si ikinci turu zorluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.