Polonya’ya füze düştü: Biden ‘Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal’ dedi

Polonya’ya füze düştü: Biden ‘Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal’ dedi, Amerikan basınına konuşan ABD yetkililerine göre ‘Ukrayna’dan fırlatılmış olabilir’

Polonya Dışişleri Bakanlığı, “Rus yapımı bir füzenin” dün Przewodow köyünde iki kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya-Ukrayna sınırına saldırı düzenlemediğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden “Füzenin Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal” dedi. Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan üç ABD’li yetkili ise füzenin Ukrayna tarafından fırlatılmış olabileceğini söyledi.

Adlarının gizli kalması şartıyla ajansa konuşan yetkililer, füzenin, Rusya’nın fırlattığı bir füzeyi düşürmek için ateşlenmiş olabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Polonya’ya soruşturma için destek ve yardım sözü verdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Polonya Büyükelçisinin olayla ilgili “derhal ayrıntılı açıklamalar” yapması için bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, olaydan hangi ülkenin sorumlu olduğuna dair “kesin bir kanıt olmadığını” söyledi.

Duda, “Şu anda bu füzeyi kimin fırlattığına dair kesin bir kanıtımız yok. Büyük olasılıkla Rus yapımı bir füzeydi ancak bunların hepsi hala soruşturma aşamasında” dedi.

Polonya ve Macaristan hükümetleri olağanüstü güvenlik toplantıları düzenledi.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller, toplantı sonrası yaptığı açıklamada bir patlama sonucu iki Polonyalının öldüğünü, kanıtları incelemeye devam ettiklerini ve NATO’nun 4. maddesini kullanıp kullanmamaya buna göre karar vereceklerini söyledi.

İlerleyen saatlerde, Reuters’a konuşan iki Avrupalı diplomat, Polonya’nın 4. madde uyarınca müttefikler arasında istişareler için NATO toplantısı talep ettiğini söyledi.

BBC’ye bilgi veren bir NATO kaynağı, Ukrayna ile yakın işbirliği içinde olduklarını aktardı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bazı askeri birliklerin hazırlık seviyesini yükseltmeye karar verdiklerini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise iddiaları reddetti, bunun bölgedeki gerginliği artırmak isteyen Batı ülkeleri tarafından ortaya atıldığını, Rusya’nın Polonya-Ukrayna sınırı yakınlarında hiçbir bölgeyi hedef almadığını savundu.

Rusya basınında da Polonya’ya düşenin bir Ukrayna füzesi olduğu yönünde haberler yayımlanmıştı.

Ukrayna, füzelerinden birinin Polonya’ya düştüğü iddialarını ise “komplo teorisi” ve “Rus propagandasının parçası” olarak nitelendirerek reddediyor. BBC TÜRKÇE

2647550cookie-checkPolonya’ya füze düştü: Biden ‘Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.