Portekiz, AB dönem başkanı oluyor

Almanya’nın dönem başkanlığı sona ermeden üç faslın açılacağına ilişkin taahhütlerin yerine getirilmediğini düşünen Ankara, bu çerçevede Portekiz’in dönem başkanlığına iyimser bakıyor.

Portekiz’in bir Akdeniz ülkesi olduğuna ve bu ülkeden Türkiye’nin AB sürecine ilişkin gelen olumlu mesajlara işaret eden kaynaklar, Portekiz’in altı ay sürecek dönem başkanlığından AB sürecine ilişkin işbirliği ve anlayış bekliyor.
 Kaynaklar, Portekiz dönem başkanlığı sırasında Türkiye’ye ilave yeni engellerin çıkarılmaması, bu yöndeki çabalara izin verilmemesi ve müzakerelere ilişkin teknik sürecin ilerlemesi gerektiğinin altını çiziyor ve AB sürecinde Türkiye’nin önünün açık bırakılmasının önemine işaret ediyor.

Yılbaşına kadar geçecek dönemde yeni fasılların açılmasını da bekleyen Ankara, Almanya’nın dönem başkanlığında Fransa’nın çekinceleri nedeniyle açılamayan “Ekonomik ve parasal politika” faslının, Portekiz dönem başkanlığı sırasında açılmasında ısrarlı davranacak.

PORTEKİZ’İN ÖNCELİKLERİ

Portekiz’in öncelikleri, “Yeni AB anlaşması”, “Lizbon gündemi”, “Güvenlik, özgürlük ve adalet” ile “Dış ilişkiler” başlıkları olarak sıralanıyor.

Bu çerçevede Portekiz, AB anlaşmasının önündeki siyasi çıkmazın 2009’a kadar giderilmesi, Lizbon gündemi kapsamında küresel rekabetin olumsuz etkileri, 11 Eylül’den sonra artan güvenlik tehditleri ile başa çıkma ve AB’nin uluslararası platformda rolünün güçlendirilmesi konularında çalışacak. 
 
ABD, komşu ülkeler ve üçüncü ülkelerle ilişkilere ağırlık verecek olan Portekiz, ayrıca Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Ukrayna ve Afrika Birliği ile düzenleyeceği zirvelerle küresel ısınma, enerji ve yoksulluğa karşı önlemleri ele alacak.

Genişleme süreci, dolayısıyla Türkiye ile müzakereler de Portekiz’in gündemindeki maddeler arasında yer alıyor.

Portekiz’in AB Daimi Temsilcisi Alvaro de Mendoça E Moura, dönem başkanlıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu süre içinde Türkiye’nin, en zorlu konulardan biri olacağını belirtti. Türkiye ile müzakerelerin ilerlemesine verdikleri önemi dile getiren Moura, yeni fasıllarda müzakereleri başlatmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Moura, KKTC için hazırlanan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün önlerine gelmesi durumunda ise şimdiye dek fayda sağlamadığı için açık diplomasi yürütmeyeceklerini ifade etti.

AB’nin, Türkiye’ye kapıyı kapatmaması ve verdiği sözleri tutması gerektiğini düşünen Portekiz, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Akdeniz Birliği önerisine sıcak bakmıyor.

 

 

1153500cookie-checkPortekiz, AB dönem başkanı oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.