Portekiz Grevde!

AYŞENUR TANRIVERDİ / AÇIK GAZETE PORTEKİZ – Lizbon ve Porto’da işçi sendikaları ve kamu çalışanları Şubat ayından bu yana aralıklı grev ve protesto gösterileri düzenliyor. Sendikalar maaş zammı ve mesai saatlerinde düzenleme talep ediyor.

İşçilerin çalışma hakkıyla eşit derecede grev hakkı vardır. Grev, çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik hak ve taleplerin sermaye sahiplerin tarafından yerine getirilmemesi üzerine, toplu olarak işin durdurulma kararıdır. Hükümetin tam bir umursamazlık içinde dikkate almaya değer görmediği işçi grevleri, sivil düzeyde de destek verilmesi gereken eylemlerdir. Sınıf bilinciyle ve dayanışma gücüyle yürütülen grevlerin başarılı bir şekilde sonuçlanması beklenir.

Portekiz Demiryolu İşçi Talepleri

Portekiz İşçileri Genel Federasyonu (CGTP) işçi sendikasının gösterilerde dile getirdiği talepler şunlar: Ücretlerin iyileştirilmesi, gençlerin daha iyi bir geleceğe sahip olması için gereken düzenlemelere öncülük etmek.

Lusa Ajansı, Anabela Carvalheira’ya yaptığı açıklamada “Çalışma koşulları, personel eksikliği ve yönetimin işçilerle olan iletişimsizliği düzgün işleyişi bozuyor” şeklinde konuştu.

Sendika, “Lizbon Metropolitano grubunun uzun zaman önce işçilere verdiği bir dizi taahhüdü uygulamaya koymasını” istiyor.

Büyük Demiryolu Grevi 6 Nisan’da!

Şubat ayında başlayan demiryolu grevlerine ek olarak 11-18 Mart 2023 tarihlerinde yeni grev düzenlenmişti.

Portekiz Demiryolu İşletmesi (CP) ve karayolu-demiryolu altyapı şirketi Infraestruturas de Portugal (IP) Nisan ayı sonuna kadar grevlerin sürdürülmesini planladıklarını belirtti. 

6 Nisan’da ise işleyişin tam durdurulması kararı alınarak 24 saatlik grev bekleniyor.

Sendikalara göre 6 Nisan’da asgari çalışma seferleri kararlaştırılmazsa, Portekiz’de hiçbir tren çalışmayacak.

Sendikalar, grevlerin mali ve sosyal etkisine dair tüm sorumluluğun, IP ve CP işçilerini hiçe sayan, her gün demiryolu ulaşımı kullanan vatandaşları saygısızlık eden hükümete ait olacağını belirtiyor.

Öğretmenler de Grevde!

Ayrıca çok sayıda memur ve kamu çalışanı sendikası 17 Mart’taki genel grevlere öncülük etti.

On binlerce Portekizli öğretmen ve okul personeli, son yılların en büyük protestolarından birini Lizbon’da gerçekleştirdi. En düşük maaş skalasında yer alan öğretmenler ayda yaklaşık 1.100 Euro alırken, üst grupta yer alan öğretmenler de 2000 Euro’dan az kazanıyor. Kira ücretlerinin 1000 Euro’nun üzerinde olduğu Lizbon’da yaşam ve maliyet masrafları açısından ekside seyreden bir grafik mevcut.

Eğitim Uzmanları Birliği (STOP) pankartlar ve sloganlarla Eğitim Bakanı Joao Costa’yı istifaya çağırdı.

62 yaşındaki Tarih öğretmeni Maria Duarte, “Öğretmenler adil bir maaşı hak ediyor çünkü biz hayatımız boyunca çalıştık… Hiçbir zaman yozlaşmadık ve politikacılar gibi asla hırsızlık yapmadık” şeklinde konuştu.

Sürekli gelir kaybeden işçiler, öğretmenler, kamu çalışanları artan maliyet krizleriyle bir mücadele yöntemi olarak şehrin uzak noktalarına taşınıyor. Kısacası düşük ücretler şehirden sürülmekle sonuçlanıyor.

Jack London hayata bakış açısını değiştiren bir dizi olayı ele aldığı “Bana Göre Hayatın Anlamı” kitabında grev ve kapitalizm arasındaki ilişkiyi şu sözlerle özetliyor;

“Son yıllarda kırılan her grev, yasal yollardan kasası boşaltılan her sendika, çalışanları sendikasızlaştırılan her üretim yeri işçi sınıfının üyelerini yaralayarak, yüzlerce ve binlercesini sosyalizme yönlendirmiştir. Çalışan bir adama sendikasının başarısız olduğunu gösterirseniz, o adam bir devrimci olur. Bir grevi zorla kırar ya da bir sendikayı dava yoluyla iflas ettirirseniz, yaralı işçiler sosyalistlerin cezbedici şarkısını duyar ve siyasi kapitalist partiler onları ebediyen kaybeder.” (İmge Kitabevi, Çev. Yiğit Yavuz)

Kaynak: Luca, Portugalresident, Voanews

 

2678590cookie-checkPortekiz Grevde!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.