Prens’e Mardinli kahveci gelin

İngiltere’nin ciddi gazeteleri ‘The Daily Telegraph’ ve ‘The Times’ resimli verdikleri haberlerde, Prens Charles’ın Mardin’deki bir yöresel gelenek sonucu Türk kızıyla evlenmesine ramak kaldığını yazdılar. The Daily Telegraph haberi ‘Prens neredeyse bir Türk eş alacaktı’ başlığıyla verirken The Times ‘Prens ve Kahveci Gelin’ diye başlık attı.

Haberlere göre, Prens’in şu anda postane olarak kullanılan binayı ziyareti sırasında Berna Yağcı kendisine yörenin acı kahvesi mırra ikramında bulundu. Prens ilk yudumu aldıktan sonra Mardin Valisi Temel Koçaklar hemen bir uyarıda bulundu. The Times’ın, Vali’nin uyarısını aktarırken geleneklerle ilgili bilgileri birbirine karıştırdığı dikkat çekti. Prens’in kahve fincanını tepsiye veya yere koyması halinde, yöresel geleneklere göre Prens’in genç kızla evlenmek istediği anlamına gelecekti. Bunun üzerine Prens kahve fincanını Berna Yağcı’ya verdi. Berna da ‘Az kalsın prenses olacaktım’ diye espri yaptı.

Mırra adabı

Geleneğe göre mırra 2-3 yudumla fincan kendi etrafında döndürülerek ağır ağır içilir. Geleneklere göre, mırra servisi yapanın yüzüne mutlaka bakılırken, boş fincan eline verilerek iade ediliyor. Fincanın yere bırakılması, ‘kabalık’ olarak değerlendiriliyor. Bunun ‘cezası’ fincanın derinliğince altınla doldurulması ve ikram eden gencin evlendirilmesi gerekiyor.

Babam yaşında olmaz ki…

Prens Charles’in önceki gün Mardin gezisi sırasında kendisine yöreye özgü acı kahve ‘mırra’ ikram eden 26 yaşındaki Berna Yağcı, İngiliz gazetelerinin kendisini Prens’e yakıştırdığını öğrenince ‘Babam yaşında. Olmaz’ dedi.

Tarihi PTT binasının avlusunda yenilen yemekten sonra şark köşesinde 56 yaşındaki Prens’e mırra ikram eden Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde (ÇATOM) görevli Berna Yağcı İngiliz basınında hakkında yazılanları öğrenince çok şaşırdı. Babası kentte terzilik yapan, annesi vergi dairesinde memur olan Kız Meslek Lisesi mezunu Berna Yağcı, prens de olsa o yaşta bir kişiyi eş olarak düşünemeyeceğini belirtti. Genç kız, ‘İngiliz basını da çok abartmış’ dedi.  

Faruk Zabcı/Hürriyet
 

1095330cookie-checkPrens’e Mardinli kahveci gelin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.