Prof. Dr. Aksoy saygı ve hasretle anıldı

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Aksoy’un Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki kabrinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Aksoy’un katledilişinin 15. yılında, geçen 15 yılda olduğu gibi onu sevenlerle biraraya geldiklerini söyledi.
   
“Bugün üzüntülerimizi ifade ederken kararlılığımızı da göstermek için buradayız” diyen Sav, Muammer Aksoy’un ilkeleri, düşünceleri uğrunda feda ettiği yaşamı, demokratik laik hukuk devleti için verdiği mücadele ile 30 Ocak 1990’a geldiğini söyledi.
   
Aksoy’un yaşamı boyunca geldiği noktayı uzun uzun anlatmaya gerek olmadığını ifade eden Sav, 1960 öncesi verdiği demokrasi mücadelesi, 61 anayasasının mimarlığı, inançlı ve kararlı sözcülüğü, öğretmen hareketindeki etkinliği, yabancı petrol şirketlerine karşı yürüttüğü çalışmalar ve demokratik laik hukuk devleti için verdiği mücadelenin onun eserlerinden bir kaçı olduğu belirtti.
   
Muammer Aksoy’un ardından Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınların katledildiğine işaret eden Sav, “Bu cinayetler için yargılamalar yapıldı, sanıklar göstermelik olarak bulundu. Ama olayların arkasında, tetik çeken parmaklara, bomba koyan ellere hükmedenlere bir türlü ulaşılamadı” dedi.
   
“YİĞİT VE COŞKULU KEMALİST”
   
Önder Sav, “Bir gün bu ödünsüz Kemalist’e yapılan alçakça saldırıya toplum tarafından erişilecek, yargı bunları bulacaktır. Bugün biz, yiğit ve coşkulu Kemalist’in uğrunda mücadele ettiği düşüncelerinden, ilkelerinden asla ödün vermeyeceğimizi mezarı başından ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.
   
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da, 31 Ocak’ın aydınlar için hüzünlü ve sıkıntılı bir gün olduğunu söyledi.
   
Muammer Aksoy’un kişiliği ve kimliğiyle aydınlık Türkiye özlemi çeken bütün vatandaşlara örnek teşkil ettiğini ifade eden Özok, ”Muammer Aksoy, ülkesini, sanatı ve insanları çok seven bir kişiydi. Bu kadar güzel bir insanı öldürmek için dünyanın en vahşi, en gaddar insanı olmak gerekir” diye konuştu.
   
“Aksoy’un Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 163. maddenin değiştirilmesi tartışmalarında duyduğu endişeyi bugün daha iyi anladığını” ifade eden Özok, “O yasanın değiştirilmesinden sonra ülkenin hangi noktaya geldiğini hepimiz görüyoruz. Devrimleri yüreğinde yaşatan insanların önünde saygıyla eğiliyor, onları bugünlerde daha çok arıyoruz” dedi.
   
Törene, Aksoy’un ailesi, yakınları, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Erkan Yücel, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, CHP Ankara il teşkilatı temsilcileri, bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de katıldı.
   
Törene katılanlar, Aksoy’un mezarına karanfil bıraktıklar.
   
Atatürkçü Düşünce Derneği kurucusu ve eski Türk Hukuk Kurumu  Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.



 

1018660cookie-checkProf. Dr. Aksoy saygı ve hasretle anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.