Prof. Dr. Mustafa Durmuş: Borsada kazanç sağlayarak kurtuluş mümkün değil

Kapitalizmin çukuru borsa nedir? GameStop başta olmak üzere borsada ne yaşandı? Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, borsa ve kapitalizm ilişkisi üzerine Evrensel’den Barış CEVHER’in sorularını yanıtladı.

Dünya borsaları çılgınca yükseliyor, milyonlarca ‘yatırımcı’ borsaya akın ediyor. ‘Değerli kağıtların’ alınıp satıldığı borsada salgın yüzünden önemli kayıplara uğrayan, mağazalarını bir bir kapatan GameStop’un şahlanan ve çakılan hisseleri neyi gösteriyor? Dahası topyekün olarak ‘borsa’ kapitalist ekonomi içinde nasıl bir yer tutuyor. Milyonlar nereye koşuyor?

Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, borsayı anlatıyor ve ekliyor: “Bireysel ve sahte kurtuluş yollarını değil, gerçek kurtuluş yollarını seçmek gerekiyor. Emekçilerin sorunları bireysel eylemlerle çözümlenebilecek kadar küçük sorunlar değiller.”

Kovid-19 salgını yüzünden ekonomik durgunluk tüm dünyada reel ekonomileri vuran bir krize dönüştü ama dünya borsalarında çılgınca bir yükseliş yaşanıyor. Bu borsalar ne kadar önemli, büyüklükleri ne ve neyi temsil ediyor?

Geçen yılın nisan ayı itibarıyla dünya borsalarının büyüklüğü. 89,5 trilyon dolardı. Bunun yüzde 78,8’ini ise en büyük 10 borsa oluşturuyor. Dünyanın borsa merkezi ABD dersek abartı olmaz. Dünyanın en büyük iki borsası bu ülkede konuşlanıyor. Sırasıyla: New York Stock Exchange’nin piyasa değeri 28,19 trilyon dolar ve bu haliyle dünya borsalarının yüzde 31,5’ini oluşturuyor. İkinci en büyük borsa olan Nasdaq ise 12,98 trilyon dolarlık bir değer ile yüzde 14,5’lik bir paya sahip. Üçüncü sırayı 5,37 trilyon dolar ve yüzde 6’lık pay ile Japan Exchange Group, dördüncü sırayı 4,92 trilyon dolar ve yüzde 5,5 ile Çin’deki Shangai Exchange Group ve beşinci sırayı 4,48 trilyon dolar ve yüzde 5’lik pay ile  Hong Kong SE alıyor. Euronext 3,85 trilyon dolarlık değer ve yüzde 4,3’lük bir pay ile altıncı sırayı alırken, Çin’in diğer borsası Shenzen SE  3,49 trilyon dolar ve yüzde 3,9’luk pay ile yedinci sırada bulunuyor. Avrupa’nın en büyük borsası konumundaki London SE ise 3,13 trilyon dolar ve yüzde 3,5 ile ancak sekizinci sırada yer buluyor kendine. Burada dikkat çeken şey ise Çin’in, iki borsası (ve Hong Kong borsası ile birlikte), ABD’den sonra ikinci ülke olarak sıralanması.

YAZININ DEVAMINI KAYNAĞI EVRENSEL‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.evrensel.net/haber/425368/prof-dr-mustafa-durmus-borsada-kazanc-saglayarak-kurtulus-mumkun-degil

2491170cookie-checkProf. Dr. Mustafa Durmuş: Borsada kazanç sağlayarak kurtuluş mümkün değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.