Putin ile Biden buluşmayı prensipte kabul etti

Beyaz Saray, devam eden Ukrayna krizini görüşmek üzere ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak bir zirveyi prensipte kabul ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen söz konusu zirvenin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeme koşulunda gerçekleşebileceği ifade edildi.

Söz konusu zirveye Avrupa Birliği (AB)’den de destek geldi. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının diplomatik bir çözüme kavuşturulması için Washington ve Moskova arasında daha fazla görüşme yapılmasını desteklediğini açıkladı. Borrell:

“Liderler düzeyinde zirve toplantıları; liderler ya da bakanlar, hangi formatta olursa olsun; konuşma ve masada oturma şekli ne olursa olsun şiddetle savaştan kaçınmaya çalışmak gerekiyor. En iyi çözüm yolu olarak diplomatik görüşmeleri destekleyeceğiz, krizden çıkışın tek yolu bu.” dedi.

Görüşmeler, Avrupa’da uzun yıllardır görülen en büyük güvenlik krizi konusunda bir çözüm yaratabilir.

ABD’li yetkililer Rusya’nın Kiev’i işgal etmeye hazır olduğunu söylerken, bu iddia Moskova yönetimi tarafından reddediliyor.

Yaşanan gerilime dair Pazar günü de diplomatik görüşmeler sürdü. Macron ile Putin Pazar günü Rusya’nın bölgedeki askeri hareketliliği üzerine bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, daha sonra Macron ile Biden arasında yapılan 15 dakikalık görüşmenin ardından Rus ve Fransız liderlerin ikinci bir telefon görüşmesi daha yaptığını bildirdi. Putin ve Macron arasındaki iki görüşme toplamda 3 saat sürdü.

Fransa tarafından yapılan açıklamada, Macron’un Biden ve Putin arasında bir zirve yapılmasını önerdiği ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi koşuluyla yapılan önerinin kabul edildiği belirtildi.

Zirveye ait ayrıntılar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov arasında Perşembe günü yapılacak görüşmede ele alınacak.

Beyaz Saray, diplomasiye her zaman açık olduklarını ancak Rusya’nın savaşı tercih etmesi durumunda da hızlı ve ciddi yanıtlar vereceklerini söyledi. Açıklamada ayrıca, şu anda Rusya’nın, çok yakında Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı saldırı yapmak üzere hazırlıklara devam ediyor gibi göründüğü de aktarıldı.

Fransa ayrıca Putin’in “diplomatik çözüme öncelik vermeyi kabul ettiğini” ve Ukrayna’nın doğusunda ateşkesi korumak üzere çaba sarf edeceğini bildirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Donbas’ta artan çatışmalardan Ukraynalı askerler sorumlu tutuldu. Ukrayna ise Moskova’nın müdahale için bahane yaratmayı amaçlayan bir provokasyon kampanyası yürüttüğünü söyleyerek bunu reddetti.

Rusya, Belarus’taki askeri tatbikatı ‘kötüleşen durum’ nedeniyle uzatıyor
Rusya, Belarus ile birlikte Belarus’un Ukrayna sınırında gerçekleştirdikleri ve Pazar günü sona erecek askeri tatbikatın süresinin uzatıldığı açıklandı. Karara gerekçe olarak bölgede “durumun kötüleşmesi” gösterildi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenski ise ülkenin doğusu için hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu ve Rusya ile barış görüşmelerini desteklediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, askeri tatbikatın süresinin uzatılmasının, Ukrayna’ya yönelik olası bir işgal konusunda kendisini daha da fazla endişelendirdiğini söyledi.

Blinken, Moskova’nın yaklaşık 30 bin civarında askerini Ukrayna’nın yanı başındaki Belarus’ta tutma kararı nedeniyle böyle düşündüğünü ifade etti.

CNN’e konuşan Blinken, “Gördüğümüz her şey bunun çok ciddi olduğunu, bir işgalin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Tanklar harekete geçene ve uçaklar uçana kadar diplomasinin Putin’i caydırıp caydırmadığını görmek için her olanağı ve her dakikayı kullanacağız.”

Amerikan CBS News kanalı ise yayımladığı bir haberde, ABD’nin bölgedeki Rus komutanlarına işgal emri verildiği yönünde bir istihbaratının olduğunu bildirdi.

Haberde, işgalin kara birliklerinin başkent Kiev’i girmesinden önce siber saldırı ile başlayacağı ve ardından füze ve hava saldırıları ile devam edeceği belirtildi.

İsmi açıklanmayan bir istihbarat yetkilisi de CNN kanalına, Rusya’nın bilinen güçlerinin yüzde 75’inin şu anda Ukrayna sınırında hazır olduğunu söyledi. Yetkili, Rus güçlerinin Ukrayna’ya bu denli yakın bir şekilde toplanmasının oldukça olağan dışı olduğunu ifade etti.

ABD’li Maxar şirketi ise askeri hazırlığın arttığını gösteren yeni uydu görüntüleri yayımladı.

Batılı liderlerin elindeki istihbarat raporlarına göre, yaklaşık 30 bin Rus askerinin bulunduğu Belarus’ta olası işgal planında yer alıyor.

2586190cookie-checkPutin ile Biden buluşmayı prensipte kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.