Çıralı’da 2B şoku!

Çıralı’da bulunan toplam 124 dönüm arazi için 112 köylüye dava açan bakanlığa göre araziler orman statünde. Köylüler ise Çıralı sahilini korumak için yaptıkları eylemler yüzünden cezalandırıldıklarını düşünüyorlar.

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Ulupınar köyünün sahili konumundaki Çıralı’da 397 nolu parsel üzerindeki köylülere açılan dava hakkında bir tebligat göndererek yanıtlanması için 14 gün süre veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na köylüler tepkili. Söz konusu alanın 1989 yılında 2B kapsamında hazineye devredildiğini ve üzerindeki işgalcilerin belirlendiğini söyleyen Çıralılı Mustafa Köylüoğlu, “eğer böyle bir durum varsa bunca yıl neden beklenildiğini, daha önce neden dava açılmadığını bilmek istiyoruz” dedi.

‘YUKARIDAN BASKI VAR’ İDDİASI

Çıralı’da Ormanspor’a yönelik kiralamaya köylülerin büyük çoğunluğunun karşı çıktığını anlatan Köylüoğlu, Antalya’da bu kapsamda açılmış başka bir davaya rastlamadıklarını belirterek Çıralı köylüsünün yaptığı eylemler yüzünden cezalandırıldığını öne sürdü. Bazı bürokratlardan “yukarıdan bu yönde talimat ve baskı var” duyumları aldıklarını öne süren Köylüoğlu, bunca yıl sonra Çıralı eylemlerinin ardından dava açılmasında bir art niyet olduğunu düşündüklerini iddia ederek “yoruma göre hukuk olur mu?” diye sordu.

ÇIRALI’DA RAYİÇ BEDEL 130 BİN LİRA, KÖYLÜLER ŞOKTA

Arazilere karşı dava açıldığı için köylüye 2B satışının durdurulduğunu anlatan Köylüoğlu, kendilerine yapılan bu uygulamanın halkın Çıralı’yı korumak için ayağa kalkmasına bağladıklarını öne sürerek, “bize neden uslu durmadınız diyorlar. Antalya Aksu’da rayiç bedel 290 bin lira. 10 dönüm arazisi olan köylü yüzde yetmişin tutarı olan 2 milyon lirayı nasıl bulacak. Dışarıdan gelen birisi dededen kalma arazisini satın alırsa bu köylü eline silah alıp dağa mı çıkmalı, yoksa geleni vurmalı mı? Bunun vebalini kimse ödeyemez. 2B denilince orman köylüsünün ormanları yakıp yıktığını ve işgal ettiğini düşünüyor, ancak yanılıyorlar. Oysa Osmanlı döneminden bu yana bu araziler bizim atalarımızın malı. Rayiç bedel Ulupınar’da 90 bin, Çıralı’da ise 130 bin. Bu rakamlar çok yüksek, köylü nasıl alacak?” diye konuştu.

‘2B BÜYÜK BİR HAKSIZLIĞA NEDEN OLACAK’

Çıralı’da yaşayan emekli Şükrü Kaya Ölçen ise 2B yasası ile orman köylüsünün kalkındırılmasının amaçlandığını ancak uygulamanın öyle olmadığını savundu. İşletmeler ile tarım arazisi sahiplerine yönelik ayrı değerlendirme yapılması gerektiğini söyleyen Ölçen, tarımla uğraşan köylünün rayiç bedeli ödemesinin mümkün olmadığını ve bunun büyük bir haksızlık olduğunu savunurken Çıralı köylüleri söz konusu arazilerin kullanıcılarına yönelik asılsız şikâyetler sonucu böyle bir uygulamanın başladığı görüşünde.

‘GELİP MEZARLIKLARIMIZA BAKSINLAR, BU ARAZİLER BİZİM’

70 yaşında olduğunu söyleyen bir başka Çıralı köylüsü de, yaşananlara tepki göstererek, “bizim arazilerimizi elimizden alıyorlar. Gelip bizim mezarlıklarımıza baksınlar. Diktiğimiz meyve ağaçlarının yaşına baksınlar. Ben 70 yaşındayım bir karış orman açmadım. Bu araziler atalarımızdan kaldı. Ancak 2B’yi tartışanlar konunun ne olduğunu bilmiyorlar. Bu işler tepeden bakmakla olmaz. Tepedekiler gelip halkın içinde ne yaşandığını görsünler. Biz bu devlete askerlik yapmadık mı? Biz devlet değil miyiz? Ben burada doğup burada büyüdüm. Buranın meltemini, buranın havasını bilirim, başka bir yerde yaşayamam. Bu köydeki adamın arazisini elinden aldığında bu adam nereye gidecek? Ya mezarlığa ya da hapishaneye” diye konuştu.

1538800cookie-checkÇıralı’da 2B şoku!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.