İran ile “uranyum” pazarlığı

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) ev sahipliğinde 19 Ekimde Viyana’da, ABD, Rusya ve Fransa ile yapılan görüşmelerin sonunda önerilen anlaşma taslağına yakın bir gelecekte “açık ve şeffaf” cevap verileceğini söyledi.

Öneriye ilişkin olarak, “Her iki seçenek de masada” diyen Mutteki, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin her halükarda devam edeceğini ifade etti.

Mutteki, batılı ülkelerin altı yıl önce İran’ın kendi topraklarında uranyuma sahip olmasına karşı çıktığını, ancak bugün belli oranda uranyumu zenginleştirebildiklerini de kaydetti.

UAEK’nın önerisi, iade edilmek üzere İran’ın yaklaşık yüzde 5 kadar zenginleştirdiği uranyumu yüzde 20 seviyesine çıkartmak için Rusya’ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa’ya gönderilmesini öngörüyor.

Bu öneriye sıcak bakmayan Tahran yönetiminin, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu doğrudan satın almak istediği bildiriliyor.
Mutteki’nin yeni açıklamasıyla ilk seçeneğin de mümkün olabileceği ifade ediliyor.
ABD, Rusya ve Fransa’nın, UAEK’nın önerdiği anlaşma taslağına olumlu cevap verdikleri ve İran’dan da aynı yaklaşımı sergilemesini bekledikleri belirtilmişti.
İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik izotoplar için Tahran’daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK’ya bildirmişti.
UAEK’nın da söz konusu talebi ilgili ülkelere bildirmesinden soran ABD, Rusya ve Fransa öneriye sıcak baktığını açıklamış ve taraflar arasında müzakerelerde bulunulmuştu

1222520cookie-checkİran ile “uranyum” pazarlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.