‘İran sübvansiyon politikasını terk ediyor’

Haberde şöyle deniyor:

“İranlılar sessizce gıda stoğu yapmaya ve paralarını dövize çevirmeye başladı. Zira hükümet, birçok İranlının doğuştan kazanılan bir hak olarak gördüğü sübvansiyonları kaldırmaya hazırlanıyor. Temel tüketim maddelerinin, benzin, gaz ve elektriğin fiyatını ucuz tutabilmek için her yıl on milyarlarca dolar harcanıyor. Dünyanın üçüncü büyük petrol ve ikinci büyük gaz rezervlerine sahip olan İran’da halka şimdiye kadar her gün tükettikleri şeylerin gerçek karşılığı ödettirilmedi. Mart ayında Meclis, hükümeti sübvansiyon politikasını kaldırmaya mecbur eden bir karar aldı. Hükümet uygulamayı aşamalı olarak kaldırmak için Cumartesi gününden önce harekete geçebilir.”

The Financial Times, Uluslararası Para Fonu IMF’yi kaynak göstererek, sübvansiyonun kaldırılması halinde İran’da enflasyonun yüzde 8,8’den yüzde 30’a çıkabileceğini, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın reformlar hayata geçtiği zaman yoksulları koruma sözü verdiğini aktardı.

Gazeteye göre, hükümet, devlet desteğinin kaldırılmasıyla tasarruf edilecek 10 milyar doları, vatandaşlara dağıtmayı planlıyor. Uygulamanın henüz nasıl olacağı bilinmese de 73 milyon kişiden 61 milyonu bu uygulamadan faydalanabilecek. Bu çerçevede hak sahiplerine her ay 40-45 dolar ödenecek.

The Financial Times, uygulamanın kalmasıyla protesto gösterilerinin düzenlenmesi olasılığına karşı İran hükümetinin şimdiden önlem almaya başladığına da dikkat çekiyor.

1264000cookie-check‘İran sübvansiyon politikasını terk ediyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.