İran son sözü söyledi: Nükleere devam

İran ile nükleer görüşmeler yapan AB’nin 3 büyük ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa, İran’ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlama kararını yerine getirmesi durumunda görüşmeleri sona erdirip konuyu BM Güvenlik Konseyi’ne götürme tehdidinde bulundu.

Üç ülkenin Dışişleri Bakanları, nükleer görüşmeleri yürüten İran heyetinin başkanı Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Hücetülislam Hasan Ruhani’ye ortak mektup gönderdi. Mektupta, nükleer faaliyetlere yeniden başlamanın ”görüşme sürecini sona erdireceği” belirtilerek, ”Bunun İran için sonuçları yalnızca olumsuz olur” denildi. Mektupta, İran ile 2 hafta içinde bakanlar düzeyinde bir toplantı yapılmak istendiği belirtildi.
 
 
İran’da faaliyet gösteren Öğrenciler ajansının verdiği habere göre, ülkenin nükleer konulardaki en üst düzey müzakerecisi Hasan Rohani, nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanmalarına izin verilmediği takdirde, Nükleer Silahlardan Arınma Anlaşmasına uymayacaklarını söyledi.
 
BBC’nin haberine göre Rohani, İranlıların nükleer teknolojinin tüm olanaklarından enerji elde etmek için faydalanmasının engellenemeyeceğini ve bunun için de bir bedel ödemeyeceklerini söyledi.

Gelen haberlere göre, Rohani’nin yardımcılarından biri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na yazılmış bir mektupla Viyana’ya gönderildi. Söz konusu mektupta, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na bu yöndeki resmi talebini dile getirdiği sanılıyor.

İran son iki haftadır İsfahan’daki tesisinde ham uranyumu gaza çevirme faaliyetlerine yeniden başlayacağını dile getiriyordu. İranlı yetkililer, şu ana dek mektubun yerine ulaşmadığını belirtiyorlar.

Bazı haberlerde de Avrupalıların İran’ı nükleer faaliyetlerine devam etmesinin ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyaran bir mektup gönderdikleri bilgisi yer alıyor.

Rohani ise devlet televizyonu’na yaptığı açıklamada, Avrupalılardan böyle bir mektup aldıklarını ama İsfahan’daki çalışmaları başlatma konusundaki kararlarının net olduğunu söyledi.

1105880cookie-checkİran son sözü söyledi: Nükleere devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.