İran’da benzin karneye bağlandı

BBC Tahran muhabiri Frances Harrison’un haberine göre Protesto gösterilerinde bir benzin istasyonu ateşe verildi. Kentin hemen tüm semtlerinde araç sahipleri, karne uygulaması başlamadan depolarını doldurmak amacıyla, uzun kuyruklar oluşturdu.

Halk, kendilerine uygulama öncesinde yeterli zaman verilmediği gerekçesiyle, hükümete bir hayli içerlemiş durumda. Bundan böyle özel araç sahipleri, ayda en fazla 100 litre benzin kullanabilecek.

Bu, Tahran gibi, yoğun trafiğin hakim olduğu büyük şehirlerde yaşayanların tükettiğinin ufak bir bölümünü oluşturuyor. Karneyle satılan petrol, büyük teşviklerle, asıl değerinin beşte birine satılıyor. Ancak şu ana dek İranlıların gerçek piyasa fiyatından daha fazla benzin almalarına izin verilip verilmeyeceğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Tükettiği benzinin yüzde 40’ını dışarıdan satın alan İran, karne uygulamasını tüketimi azaltabilmek için başlattı. İran’ın karne uygulaması, dışarıdan aldığı benzine Batı’nın yaptırım uygulayıp ekonomiyi felce uğratması ihtimalinden endişeli olmasına bağlanıyor.

Bununla beraber, petrolü karneye bağlamak; ancak, enflasyonun ve hayat pahalılığının artmasını getirecek gibi görünüyor.

BBC muhabirinin yorumuna göre; “Böylesi bir adım, seçilmiş her hükümeti tehlikeye sokar, özellikle de İran gibi, petrol zengini, halkının ucuz petrolü “doğuştan gelen bir hak” olarak gördüğü ve toplu taşıma hizmetinin sınırlı olduğu bir ülkede…” (BBC)

 

1153360cookie-checkİran’da benzin karneye bağlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.