İran’dan S. Arabistan’a ‘ilahi intikam’

Hamaney, Şeyh Nimr El-Nimr’in barış yanlısı biri olduğunu söyledi ve kendisinden ‘şehit’ olarak bahsetti. Cumartesi akşamı İran’ın başkenti Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenlendi.

Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne saldırı

Polis, büyükelçilik binasına molotof kokteylleri atan ve binada yangına neden olan göstericileri binanın önünden uzaklaştırdı. Olay dün Suudi Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere Orta Doğu’daki farklı ülkelerde Şii toplumunun protestolarına neden oldu.

Şeyh Nimr El-Nimr Cumartesi günü Suudi Arabistan tarafından ‘terörizm’ suçlamasıyla idam edilen 47 kişiden biriydi. Hamaney, “din adamının Suudi Arabistan’ın Sünni yöneticilerine muhalefeti nedeniyle idam edildiğini” söyledi. İran’ın dini lideri Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Bu baskı altına alınmış alim ne insanları silahlı eyleme çağırdı ne de gizli kapaklı komplolar içinde yer aldı” dedi ve ekledi:

“#ŞeyhNimr’in tek eylemi açık sözlü eleştiriydi”

Hamaney, “Mazlum şehit Şeyh Nimr’in adaletsiz bir şekilde kanının döküldüğünü” söyledi ve “Suudi siyasetçilerin ilahi intikamla yüz yüze geleceklerini” belirtti.

Protestoların önde gelen isimlerindendi

Nimr El-Nimr, Arap Baharı ardından ülkede gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolarda önemli bir isimdi.

56 yaşındaki Nimr 2012 yılında Suudi Arabistan’ın monarji yönetimini eleştirip ülkede seçim yapılması çağrısında bulunmasının ardından tutuklanmıştı. Din adamının tutuklanması sonrası protesto gösterileri düzenleyen Şiiler El-Nimr’in hiçbir zaman şiddeti teşvik etmediğini söylemişlerdi.

Suudi Arabistan, 2011’de protesto gösterilerine sahne olan petrol zengini Doğu Vilayeti’nde Şiilere ayrımcılık yapıldığına dair suçlamaları reddediyor.

Suudi Arabistan’da geçen yıl 153 kişi kişi idam edilmişti. İnsan hakları kuruluşları, bunun bir ülkede bir yılda kaydettikleri en yüksek sayı olduğunu söylüyor. (BBC)

1578720cookie-checkİran’dan S. Arabistan’a ‘ilahi intikam’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.