İran’la Google arasında harita krizi

Türkiye’nin de zaman zaman karşılaştığı harita krizleri bu kez İran ile dünyaca ünlü arama motoru Google’ı karşı karşıya getirdi.

Guardian gazetesinin haberine göre, İran’daki Azeri bölgesinin başkenti Tebriz’i “Şu anda İran topraklarında bulunan Güney Azerbaycan” olarak nitelendiren bir görüntü, Google Video’da yayınlandı.

Sitede yayınlanan turizm filminin bu metni, Tahran tarafından “İran’ın toprak bütünlüğüne karşı bir müdahale” olarak kabul edildi. İranlı milletvekili Valiallah Azarvash, “Bir İranlı asla böyle bir şeyi kabul edemez. Milattan Önce 2000 yılından bu yana Tebriz ve Doğu Azerbaycan İran’dan hiç ayrılmadı. Şimdi nasıl bir başka yere ait olabilir ki” dedi.

PROTESTO ÇAĞRISI

İran Enformasyon Teknoloji Bakanlığı da İran halkını Google’a protestolarını iletmeye çağırdı. Bakanlığın Meclis Temsilcisi Samad Mohmen Bela, “Bu eylem, bir başka ülkenin işlerine karışmak için tipik bir örnek. (Buna karşı) En basit ve en etkili yöntem, bütün İranlı kullanıcıların Google’ı e-mail yağdırmasıdır” diye konuştu.

Bu yılın başlarında Tebriz bölgesi, Farsça yayınlanan bir gazetede Azerice konuşanları hamam böceğine benzeten bir karikatür yayınlandığı için şiddet eylemlerine sahne olmuştu. ANKA

1140510cookie-checkİran’la Google arasında harita krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.