Rehine olayında koordinatlar açıklanacak

FT, İran ile İngiltere arasındaki rehine asker krizi hakkında, “Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, dün Türkiye’ye yaptığı ziyareti kısa keserek, parlamentoya askerlerin gözaltına alındıkları sırada hangi koordinatlarda bulunduklarını ayrıntılarıyla gösteren kanıtları sunmak üzere Londra’ya döndü” diye yazdı…


Gazeteye göre; Beckett’ın milletvekillerine, 15 rehine askerin gözaltına alındıklarında Irak karasularında, Şatt-ül-Arap suyolunda olduklarını gösteren küresel konumlandırma sistemi koordinatlarını açıklaması bekleniyor. İngiltere yetkilileri, böylece İran hükümetini askerleri gözaltına almakla hata ettiklerini söylemeye ikna etmeyi umuyor.


DEĞİŞ TOKUŞ?


Guardian gazetesinin manşetinde bugün İngiltere ile Pakistan arasında bir terör zanlısının iadesi için gizli görüşmeler yapıldığı haberi yer aldı.


Habere göre, İngiltere Pakistan’ın geçtiğimiz yaz Amerika’ya giden yolcu uçaklarını havaya uçurma planları yapmakla suçlanan Raşid Rauf’u ifade vermek üzere kendilerine iade etmesi halinde; İngiltere’de yaşayan Pakistanlı muhalifleri sınırdışı etmeyi teklif etti.


Gazetenin değerlendirmesi şöyle:


“Son derece gergin geçen müzakerelerde, İngiltere, Pakistan’da yüksek koruma altındaki bir hapishanede tutulan 26 yaşındaki Raşid Rauf’un iadesini istiyor. Pakistanlı yetkililerse bu talebe, bir başka taleple yanıt verdi. Bir değiş tokuş anlaşması çerçevesinde, İngiltere’de yaşayan ve petrol zengini Beluçistan’daki ayaklanmaya karışmakla suçladıkları sekiz kişinin sınırdışı edilmesini istiyorlar. Ancak insan hakları grupları, kişilerin değiş tokuş edilmesini öngören herhangi bir olası girişimi kınadı ve her iki hükümete de hukuku gerektiği gibi uygulamaları çağrısında bulundu.”


KARASUYU TARTIŞMASI?


Olayın hemen sonrasında İngiltere Savunma Bakanlığının İngiliz askerlerinin tutuklandığı sırada Irak karasularının 1,7 deniz mili içinde olduklarına dair açıklamasına karşı çıkan İngiltere’deki İran Büyükelçiliği, askerlerin İran karasularının yarım kilometre içinde tutuklandıklarını savunmuştu.


Bakanlık açıklamasının ardından bazı televizyon kanallarına açıklama gönderen İran Büyükelçiliği, İngiliz askerlerinin sağlık durumlarının iyi olduğunu, “tehlikeli bir görev bölgesinde olmak yerine tutuklu olmakla daha güvenli bir konumda bulunduklarını” belirtmişti.


Tutuklu askerlerin herhangi bir pazarlığa malzeme edilmeyecekleri belirtilen açıklamada, sorunun iki ülke arasında yapılacak görüşmeler yoluyla ve böyle bir olayın tekrarlanmayacağı güvencesini verecek biçimde çözüleceğinden kuşku duyulmadığı ifade edilmişti.



 

801130cookie-checkRehine olayında koordinatlar açıklanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.