Restore edilen tapınağa bir de minare yaptılar!

YUSUF YAVUZ  /AÇIK GAZETE – Antalya’daki Simena antik kentinde bulunan antik çağdan kalma tapınak ve kilise kalıntısında yürütülen cami restorasyonunda tarihi yapının üstüne bir de minare eklenmesi şaşkınlık yarattı…
 
Antalya’nın Demre ilçesindeki Simena antik kentinde bulunan antik çağ tapınağı ve kilise kalıntısında başlatılan restorasyon çalışması sürüyor. Geçmişi M.Ö 4. yüzyıla kadar uzanan Likya kenti Simena’daki kilise yapısına ait kalıntılar Hristiyanlık öncesinde pagan tapınağının, Osmanlı döneminde ise bir süre cami olarak kullanıldığı belirtiliyor. Geriye yalnızca duvarlarından bir bölümün kaldığı tarihi yapıya Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyonla bir de minare eklenmesi şaşkınlık yarattı. Demir konstrüksiyon eklenerek inşa edilen minarenin restorasyon projesinde yer almadığı iddialarını yanıtlayan yetkililer ise minarenin projede de yer aldığını belirtti.
 
Arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak koruma altında bulunan Simena antik kenti, Demre ilçesine bağlı Üçağız köyü sınırlarında yer alıyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan Simena’daki tarihi kaleden dolayı, Üçağız köyünün bu bölümü ‘Kaleköy’ olarak anılıyor. Simena kalesinde bulunan 233 nolu parsel üzerindeki tarihi duvar kalıntıları, 1989 yılında ‘Dini Yapı Kalıntısı’ olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Helenistik döneme tarihlenen duvar kalıntısının, Roma döneminde tapınak, Bizans döneminde üç nefli kilise, Osmanlı döneminde ise bir süre cami olarak kullanıldığı tespit edildi.
RESTORASYON PROJESİ KORUMA KURULU TARAFINDAN ONAYLANDI
Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Simena antik kentindeki tarihi kalıntılar üzerinde bir cami inşa etmek için harekete geçti. Bu amaçla hazırlanan restorasyon projesi, 6 Haziran 2017 tarihinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulunarak onaylandı. Ankara merkezli Boyut Grup Restorasyon adında özel bir şirkete ihale edilen restorasyon projesinde 18 Haziran 2017 tarihinde imzalanan sözleşmenin ardından çalışmalara başlandı.
TARİHİ YAPININ GEÇMİŞİNDE MİNARE VAR MIYDI?
Bu yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyonun, 480 bin liraya mal olması bekleniyor. Ancak çalışmalar ilerledikçe tarihi yapının üzerinde demir konstrüksiyonlu bir minarenin yükselmesi şaşkınlık yarattı. Avlu kısmında bir vaftiz havuzu ve zemininde mozaik kalıntılarının olduğu dikkati çeken yapının geçmişinde minare bulunmadığı belirtiliyor. Onaylı restorasyon projesinde de minare olmadığı iddiasıyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, iddiayı yalanlayarak onaylı restorasyon projesinde minarenin de bulunduğunu belirtti.
2167960cookie-checkRestore edilen tapınağa bir de minare yaptılar!
Önceki haberÇalı, Hızır’a giden yoldur
Sonraki haberTürkiye’den Londra’ya restoran markası: Ali Ocakbaşı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.