Reuters: Seçim sonucunu HDP belirleyebilir

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, 14 Mayıs’a seçime 53 gün kala yayınladığı analizde, Türkiye’de seçim sonucunu HDP’nin belirleyebileceğini yazdı. Haberde, “Kürt yanlısı HDP seçimlerde potansiyel olarak iktidarı belirleyecek konumda” denildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı seçimlerine yönelik tutumunu Ankara’da yaptıkları basın toplantısı ile duyurdu. Emek ve Özgürlük İttifakı adına açıklama yapan Pervin Buldan ‘demokrasinin temel hak ve özgürlüklerin gerçekleşmesi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklere ediyoruz’ dedi.

Reuters haber ajansı, 14 Mayıs’a 53 gün kala yayınladığı seçim analizinde “Kürt yanlısı HDP seçimlerde potansiyel olarak iktidarı belirleyecek konumda” dedi.

Haber ajansı, “Milliyetçi ittifak nedeniyle Kürtlerin Erdoğan’a desteği erozyona uğradı” yorumunda bulunarak HDP’nin seçimlerden önce Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davasının tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekti.

Reuters, şöyle devam etti: “Mahkemedeki yasaklama girişimi yeni bir partinin şemsiyesi altında yeniden kurulacağı anlamına gelebilecek olsa da, Kürt yanlısı HDP seçimlerde potansiyel olarak iktidarı belirleyecek konumda.”

Artı Gerçek’in derlemesine göre analizde “Erdoğan, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan Kürtlere yıllar boyunca kur yaptı. Erdoğan hükümeti son dönemde daha güçlü bir milliyetçi çizgiyi benimsedi” denildi.

Ajans, “Anketler HDP’ye destek oranının yüzde 10’un üzerinde olduğunu gösterirken, parti Türkiye’yi kimin yöneteceğinin belirleneceği oylamada kilit bir rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.
Reuters’a demeç veren HDP Diyarbakır milletvekili İmam Taşçıer de Erdoğan’ın “özgürlükleri, demokrasiyi, insan haklarını ve Kürt sorununu elinin tersiyle ittiği” yorumunu yaptı.

Reuters ajansı 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin büyük şehirlerde Millet İttifakı adaylarına destek verdiğini hatırlatırken, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun da “Hem Kürt hem muhafazakâr seçmenlerle köprü kurma yönündeki son çabaları düşünüldüğünde, HDP seçmeninin Kılıçdaroğlu’na oy vermekte zorlanacağını sanmıyorum” dedi.

2676760cookie-checkReuters: Seçim sonucunu HDP belirleyebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.