‘Rice’dan somut bir bir şey almadım’

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rice ile görüşmesinde, KKTC’ye doğrudan uçuş talebini yinelediklerini belirterek doğrudan uçuşların, izolasyonun “simgesel boyutta” ortadan kalkmasını sağlayacak adım olduğunu söyledi. ABD’den, izolasyonların kaldırılması yönünde somut bir cevap alıp almadığı sorulan Talat, “Hiçbir konuda somut bir şey almadım” cevabını verdi.
 
ANNAN İLE GÖRÜŞECEK


Talat Washington’daki temaslarını tamamlamasının ardından New York’a geçti. Cumhurbaşkanı Talat yarın yerel saatle 12.00’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la bir görüşme yapacak. Cumhurbaşkanı Talat Salı günü KKTC’ye dönmek için hareket edecek, Talat’ın Çarşamba günü adada olması bekleniyor.


Talat, Annan ile yapacağı görüşmede, BM’nin, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde aktif rol almasını isteyeceklerini söyledi. Talat, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, genel Sekreter’e, BM sürecine ihtiyaç olduğunu anımsatacaklarını belirterek, Rum tarafının adada çözüm istemeyen taraf olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi.


Rumların BM sürecine karşı olmadığını, ancak Kıbrıs Türkleriyle güç paylaşımı, siyasi eşitlik istemediklerini belirten Talat, “Rumlar daha avantajlı oldukları AB zeminini istiyor, ancak bunu AB bile kabul etmiyor ve çözüm için BM’nin uygun zemin olduğunu söylüyor” dedi.
ABD üs teklifi getirmedi


İNGİLİZLER ÜS İSTEMEDİ


İngiltere’nin Kıbrıs konusundaki tutumu hakkında düşünceleri sorulan Talat, Kıbrıs’ta “garantör ülke” olarak başarılı olduğunu söyleyemeyeceğini kaydetti. ABD’nin Kuzey Kıbrıs’ta üs arayışı içinde olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılmasına karşılık Talat, “Bunlar meşhur komplo teorileri. Tamamen ihtimal dışı. Böyle bir teklif gelmedi” cevabını verdi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesini değerlendiren Talat, “Kıbrıs Türkleri dünya dilini konuşuyor. Adanın birleşmesi vizyonu takdir ediliyor. Kuzey Kıbrıs’ın çözüm istememe lüksü olamaz. Biz devlette haklarımızı istiyoruz, siyasi eşit hak. Bunun yolu da çözümdür. Rice’a anlattık. Anlayış gördük” diye konuştu.


BM Genel Sekreteri Annan’dan Kıbrıs’ta çözüm için aktif rol almasını isteyeceğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Talat, “Rumlar AB zeminini istiyor, ancak bunu AB bile kabul etmiyor ve çözüm için BM’nin uygun zemin olduğunu söylüyor” dedi.


MECLİS HEYETİ WASHİNGTON’A GİTTİ


Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığında bir heyet, bu sabah ABD’nin başkenti Washington’a gitmek üzere adadan ayrıldı. Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Washington şubesi ile Türk Araştırmaları Enstitüsü’nün 2 Kasım Çarşamba günü Kıbrıs konusunda düzenleyeceği panele katılacak heyette, Ekenoğlu’na CTP’den Mehmet Çağlar, UBP’den Turgay Avcı, DP’den de Mustafa Gökmen yer alıyor. Meclis heyetine Dış İlişkiler Müdürü Seyit Yolak eşlik ediyor.


Meclis heyeti, Washington’da bazı temaslar da yapacak ve 5 Kasım Cumartesi günü yurda dönecek.


RUM KESİMİNDEN TEPKİLER


Güney’de yayınlanan gazeteler Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın dün akşamüzeri ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüşmesine ve Rum tarafının bu görüşmeyle ilgili tepkilerine geniş yer verdiler. Gazetelerdeki başlık ve spotlar şöyle:


Fileleftheros: Condoleezza Sadece Dinledi… Talat 20 Dakika Rice’la Görüştü Ve ‘İzolasyonların’ Kaldırılmasını Ve Annan Planını İstedi… Tasos’tan ABD’ye Yoğun Eleştiri
Rum tarafı sonucundan bağımsız olarak ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a görüşme davetini “çok ciddi bir tahrik” olarak görüyor.


Simerini: Sıra Annan’da… Talat Öbür Gün BM Genel Sekreteri’yle Görüşüyor… Dün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la Görüştü… Ülke Siyasi Liderliği Talat’ı Topa Tuttu…


Alithia: Talat’ın Mesajı ‘Çözüm Benim İşime Gelir’… Talat Washington’da İyi Niyetini Takdim Etmeye Çalışıyor… Talat’ın Başlıca Arzusu İzolasyonları Kaldırmaktır… Bizi BM ve AB’a Şikâyet Etti… Çözüm Yönünde ABD’nin Tavrında Hiçbir Değişiklik Yok… ABD: Sadece Annan Planı…


Politis: Uçuşlar Ve Annan Planı… Rice-Talat Görüşmesinde İzolasyonların Kaldırılması ve Kıbrıs Sorunu… Papadopulos ‘Bu Tür Görüşmeler Kıbrıs’ın Taksimini Güçlendirir’… ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Talat’a Karşılama Tam Bir Sembolizm… Ayırımcılığı Pekiştiriyorlar.


Mahi: Annan’a Mektubu Bahanesiyle Mehmet Ali Talat’a Toplu Eleştiriler… ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Talat-Rice Görüşmesi… Bakanlık Sözcüsü Bilinen Amerikan Tutumunu Tekrarladı..


AKEL’in yayın organı durumundaki Haravgi’nin ise Talat’ın Washington ziyaretiyle ilgili haberlere hiç yer vermemesi dikkat çekti.

683410cookie-check‘Rice’dan somut bir bir şey almadım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.