Risk grubundaki vatandaşların grip aşısını SGK ödemiyor

Kübra KIRIMLI / Ankara EVRENSEL – Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası(TEİS), grip aşısına dair açıklama yaptı. Açıklamada SGK’nin Sağlık Bakanlığı’nın risk grubuna aldığı kişilere “risk grubunda değil” diyerek aşılarını ödemediği vatandaşın mağdur edildiği belirtildi.

TEİS, grip aşısına dair açıklama yaptı. TEİS Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Nurten Saydan, vatandaşların sağlık bakanlığı ile SGK arasındaki anlaşmazlık yüzünden mağdur olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Gripten korunmak için Eylül ayı içinde eczanelere gelmeye başlayan grip aşılarını vatandaşların temin edebileceklerini daha önce duyurmuştuk. Grip aşılarının karşılanmasında, birkaç yıldır hastalar risk durumuna göre kademelendiriliyor. E-nabız sistemine göre aşı yaptırma hakkı olduğunu gören hastalar aile hekimliklerine gidip reçetem sistemi üzerinden yazılmış elektronik reçeteleri ile eczanelerimizden aşı alarak yaptırabiliyorlar” denildi.

“SGK ‘RİSK GRUBUNDA DEĞİLSİN’ DİYEREK ÜCRETİ ÖDEMİYOR”
TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan “65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara öncelik tanınıyor. Bu gruba giren vatandaşlar aile hekimlerine aşılarını reçete ettirip, eczanelerden temin edebiliyorlar. Ancak şöyle bir sorun var ki; Sağlık Bakanlığı’nın risk grubuna aldığı kişileri SGK risk grubunda değil diyerek aşılarını ödemiyor” dedi.

“AŞI SAYISI AZ DİYE Mİ BÖYLE BİR SİSTEME GİDİLİYOR”
Hastanın E-Nabız sisteminde risk grubunda olduğunu görüp, hekimine aşıyı reçete ettirip, eczaneye aşısını almaya geldiğinde ise SGK’nın risk grubunda değilsin o yüzden aşını karşılamıyorum sürpriziyle karşılaştığı ifade eden Saydan, “Aşı sayısı az diye mi böyle bir sisteme gidiliyor? Çünkü; Türkiye’de kronik hastalığı olan kişi sayısı 22 milyon. Ülkemize gelen grip aşısı miktarı ise 3,5 milyon. Bu 3,5 milyon aşı 22 milyonluk kronik hastalığı olan vatandaşa nasıl yetecek? Risk grubundaki hastaların, SGK’nın sisteminde risk grubunda değil demesinin nedeni bu mu sorularını akla getiriyor” diye konuştu.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)’ne göre Eylül ve Ekim ayının aşı için en etkili zamanlar olduğunu ifade edilen açıklamada her yıl olduğu gibi bu yıl da aşı virüsü bileşenlerinin güncellendiği, ‘Kuadrivalan’ yani dörtlü aşıların kullanılacağı belirtildi. Ayrıca bakanlık tarafından getirilen aşı sayısının arttırılması ve ilerleyen günlerde aşı alımı yapılarak riskli gruptaki vatandaşların hepsinin aşılanması gerektiği de ifade edildi.

 

2643840cookie-checkRisk grubundaki vatandaşların grip aşısını SGK ödemiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.