Rize’de Çernobil radyasyonu iddiası

Rize Kültür Merkezi’nde yapılan 1. Rize Sempozyumu kapsamında ”Rize ve İlçelerindeki Gama Radyoaktivitesi” konulu panelde konuşan Nazmi Turan Okumuşoğlu, bu yılın mart-haziran ayları arasında Rize il merkezi ile ilçelerindeki radyasyon düzeyini araştırmak için bazı ölçümler yaptıklarını bildirdi.


Yaptıkları ölçümlerde, radyoaktif değerlerin normalin biraz üstünde olduğunu belirlediklerini ifade eden Okumuşoğlu, ”Rize’nin bazı yerlerinde Çernobil’den kaynaklandığını sandığımız radyoaktif serpintisine, CS-137 maddesine rastladık. Bu değerler en fazla Ardeşen ve Fındıklı, bundan daha az da İyidere ilçesinde görüldü” dedi.


Çernobil faciasından sonra çevreye yayılan radyoaktif dalgaların doğrudan Türkiye’ye gelmediğini kaydeden Okumuşoğlu, ”Radyoaktif serpintiler yağmur bulutlarıyla Avrupa ülkelerine, oradan da Trakya üzerinden Türkiye’ye geldi. O dönemde Rize’de daha fazla yağış alan Ardeşen ve Fındıklı ilçelerine diğer ilçelere göre daha fazla yayıldı. Ancak bu, tehlike yaratacak ve endişeye neden olacak bir oran değil” diye konuştu.


Okumuşoğlu, elde ettikleri değerlerin önemli olduğunu dile getirerek, ”Bundan sonra meydana gelecek herhangi bir nükleer kazada, eski değerleri bildiğimiz için artış olup olmadığını veya ne oranda olduğunu öğrenebileceğiz” diye konuştu.


 

1035590cookie-checkRize’de Çernobil radyasyonu iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.