‘İrlanda saldırısında asıl hedef Sinn Fein’

Kuzey İrlanda’da askeri üsse düzenlenen saldırının sonrasında bir polis memurunun da öldürülmesi ardından, İngiltere basını konuyla ilgili ayrıntıları incelemeye devam ediyor.
 
Craigavon’da bir polis memurunun öldürülmesiyle bağlantılı olarak iki kişinin gözaltına alındığını duyuran Guardian gazetesinin manşet haberine, polis memurunun öldürüldüğü yer yakınlarındaki “IRA – Devamlılık örgütü savaşmaya devam ediyor” duvar yazısının fotoğrafını yayınladı.


The Guardian şöyle devam etti:


“Pazartesi gecesi düzenlenen saldırıyla bağlantılı olarak biri onlu yaşlarda ve diğeri 37 yaşında olmak üzere iki kişi, Cumartesi akşamki saldırının düzenlendiği Antrim askeri üssünde sorgulanıyor.


Polis memuru Paul Carroll evi saldırıya uğrayan bir kadının çağrısı üzerine olay yerine gittiği sırada, bir keskin nişancı tarafından aracının arka tarafından sıkılan bir kurşunla öldürüldü.”


SİNN FEİN: SALDIRGANLAR HAİN


The Guardian gazetesi, Sinn Fein’li Kuzey İrlanda Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness’in, polis memuruna yönelik saldırıyı, partisinden birinin şimdiye kadar kullandığı en sert sözcüklerle karşıladığını aktardı.


Gazete McGuinness’in, “Saldırıyı düzenleyenler tüm İrlanda adasına ihanet ettiler. Kimsenin desteğini hak etmiyorlar” dedi.


SALDIRIDA HEDEF: SİNN FEİN


The Financial Times gazetesi ise konuyla ilgili yayımladığı bir analiz yazısında, saldırıların hedefinin eski IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein olduğunu savundu.


Gazetenin yorumu şöyle:


“Craigavon’da bir belediye meclis üyesi silah kullananların zamanının 12 yıl önce dolduğunu söylüyordu. Ancak, Kuzey İrlanda’daki milliyetçi Katolik cemaat içindeki küçük ama inatçı bir grup bu hisleri paylaşmıyor.


Saldırıyı üstlenen IRA-Devamlılık örgütü, Kuzey İrlanda’da iktidar paylaşımı sürecine destek veren Sinn Fein’e muhalefet ediyor. Grup, bir açıklamasında, ‘İngilizler İrlanda işlerine müdahil oldukları sürece bu saldırılar devam edecek’ diyordu.


Muhaliflerin gözünde, IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein artık güvenlik sisteminin bir parçası.


Ancak Sinn Fein’in kurşun atmaktan, sandığa gitmeye evrilen yolu o kadar da pürüzsüz değil. Sinn Fein’in başkanı Gerry Adams, iktidar paylaşımı anlaşmasına evet demeden önceki bir kitle toplantısında, IRA’dan ayrılan muhalifleri eleştirirken, örgütün kanlı tarihini savunmuştu. Adams o günlerde, ‘Ayrılan hizipler daha bir İngiliz askeri bile vurmuş değiller’ diyordu.”


20 YILLIK FRAKSİYON


Haberi manşetine taşıyan The Times da, İngiliz iç istihbarat servisi MI5’ın IRA’dan ayrılan grupların örgütledikleri kişiler hakkında çok az şey bildiğini duyururken, The Independent “Bir başka IRA fraksiyonu da kavgaya katılıyor” başlıklı yazısında IRA- Devamlılık adlı örgütü şöyle tanıttı:


“Şimdi artık kendini feshetmiş olan IRA, Kuzey İrlanda’da her zaman en büyük grup olmuşsa da, IRA’nın dışında, bir kısmı bu örgütten ayrılan başka gruplar varlığını korudu. Belirli bir eşgüdüm olduğu bilinse de, bu örgütlerin hücreleri genellikle bağımsız yerel gruplardan oluşuyor. Pazartesi günkü saldırıyı üstlenen IRA – Devamlılık örgütü yaklaşık 20 yıldır faaliyet yürütüyor. IRA’dan 1980’lerde ayrılan grup, örgüt içinde iki kişinin öldürülmesinden de sorumlu.”

821240cookie-check‘İrlanda saldırısında asıl hedef Sinn Fein’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.