İrlanda’da ‘bekle gör’ süreci

Cumartesi akşamı Kuzey İrlanda’da, bir İngiliz askeri üssüne düzenlenen saldırıyla ilgili haberler birçok İngiliz gazetesinin ilk sayfasında yer aldı.


The Times gazetesi manşet haberinde saldırıda güvenlik görevlilerinin atıl kalmasına odaklandı.


Gazete, Kuzey İrlanda’daki askeri üssü korumak üzere orada bulunan silahlı güvenlik görevlilerinin, iki askerin öldürüldüğü saldırıda, silahlı kişiler yaralananların yanına gelip ateş açmaya devam ettikleri halde karşılık vermediğini aktardı.


Muhalif bir Cumhuriyetçi grup olan Gerçek IRA’nın üstlendiği saldırıda iki asker ve iki pizza dağıtıcısının yaralandığını belirten The Times, Gerçek IRA’nın, iki pizza dağıtıcısını da, “İrlanda’daki İngiliz egemenliğinin işbirlikçileri” olarak nitelediğini yazdı.


Ordu ve polis saldırganlara karşı ateş açılmadığını doğrularken, İngiliz askerlerinden görevi yaklaşık 10 yıl önce devralan Kuzey İrlanda Güvenlik Servisi görevlileri bu süre içinde ilk kez doğrudan bir saldırıyla karşı karşıya kalmış oldular.


GEÇMİŞE DÖNÜŞ?


The Daily Telegraph gazetesi ise manşetten duyurduğu haberini “IRA terörizminin dönüşü” başlığıyla aktardı. Gazete ayrıca, siyasi yelpazenin her tarafından liderlerin, saldırının barış sürecini etkilemeyeceğine dair görüşlerine de yer verdi.


Gazete, Başbakan Gordon Brown’ın “korkakça” diye nitelendirdiği saldırının barış sürecini olumsuz etkilemeyeceğini söylediğini, Sinn Fein Partisi Başkanı Gerry Adams’ın ise saldırıyı “yanlış ve zarar verici” diye niteleyerek kınadığını aktardı.


Eski IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein liderinin sözleri The Times gazetesinde yer alan bir yorum yazısında David Sharrock, Adams’ın tepki vermesi için 14 saat geçmesi gerekti değerlendirmesini yaptı.


Yazar, “Sinn Fein’den açıklama en sonunda geldiğinde, ifadelerin içinde üzüntü ya da kızgınlık olmaması, İrlanda ve İngiltere’deki pek çok insan için şaşırtıcı olsa da, Sinn Fein hareketinin liderliği için tümüyle tutarlı bir bakış açısını yansıtıyordu” yorumunu yaptı.


Sharrock’a göre, Sinn Fein hareketi çok da uzun olmayan bir süre önce IRA’nın saldırılarını onaylayan yazılar yazıyordu.


“TERÖR GELİŞEBİLİR”


The Guardian gazetesinde Peter Preston imzalı bir yorumda ise, IRA’dan kopan grupların, ancak toplum desteği olursa gelişebilecekleri düşüncesini işledi.


Gazetedeki yorum şöyle:


“Kuzey İrlanda’nın en üst düzey polis yetkilisi Sir Hugh Orde aylardır, ‘Hâlâ oradalar. Pek fazla değiller, ama tahribat yaratacak kadar varlar’ deyip duruyordu. Şimdi sorun, bu saldırıya Kuzey İrlanda’nın nasıl tepki vereceğinde yatıyor. Kuzey İrlanda’da terör ancak toplum örgüte, onu ele vermeyecek kadar bağlıysa ya da ele vermeye cesaret edemeyecek kadar korkuyorsa gelişebilir.”


The Independent gazetesinde yer alan bir analiz yazısında ise 10 yılı aşkın bir süreye yayılan barış sürecine rağmen bu saldırının nasıl düzenlenebildiği sorusu ele alındır. David McKittrick’in saldırının nedenlerine ilişkin değerlendirmesi şöyle:


“Siyasi iktidarın paylaşım sürecinin devam ettiği, ve barış halinde olduğu varsayılan Kuzey İrlanda’da bu saldırı nasıl meydana gelebildi? Bu sorunun cevabı, Belfast’ın barış sürecinin kapsayıcı olsa da, henüz tam olamayışında yatıyor. Kuzey İrlanda nüfusunun yüzde 90’ından fazlası barış sürecini destekliyor.


Başlıca gruplar sükuneti korumalarına rağmen, küçük bir grup cumhuriyetçi, bombalar ve saldırıların İngilizleri bir gün geri çekilmeye zorlayacağına inanıyor. Eski IRA’yla kıyaslandığında çok küçük kalan bu grupların, ciddi silahlı saldırıları sürdürebilecek kapasitede olduklarına kimse inanmıyor.”

821160cookie-checkİrlanda’da ‘bekle gör’ süreci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.