İrlandalılar AB Anayasası’na ‘Evet’ dedi

AB’nin kurumsal yapısında ve işleyişinde önemli değişiklikler öngören, yürürlüğe girebilmesi için tüm üye ülkelerin onayına ihtiyaç duyulan Lizbon Anlaşması için İrlanda’da düzenlenen 2. referandumdan “evet” sonucu çıktı.

Yapılan resmi açıklamaya göre, İrlandalılar’ın yüzde 67.13’ü anlaşmaya “evet”, yüzde 32,87’si ise “hayır” dedi.

Referanduma katılım oranının yüzde 58 olduğu kaydedildi.

İrlanda halkı Lizbon Anlaşması’nı, 12 Haziran 2008’de düzenlenen ilk referandumda yüzde 46,6 oranındaki “evet” oyuna karşı, yüzde 53,4 “hayır” oyuyla geri çevirmişti. Referanduma katılım oranı geçen yıl yüzde 53,1 olmuştu.

AVRUPA SOLUK ALDI

Avrupalı yetkililer, AB’nin yeni Anayasası olarak nitelenen Lizbon Anlaşması’nın ikinci kez referanduma sunulduğu İrlanda’da kabul edilmesinden memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Büreksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, İrlandalı seçmenlerin Lizbon Anlaşması’nı onaylamalarının, Avrupa’nın küresel ekonomik krize verdiği yanıtın olumlu olduğunu gösterdiğini söyledi.

Barroso, İrlandalı hükümet yetkililerinin zaferini ilan etmesi, Lizbon Anlaşması’na karşı çıkan muhalefetin de yenilgiyi kabul etmesinden sonra yaptığı açıklamada, anlaşmaya desteğin Avrupa dayanışmasının değerini gösterdiğini, İrlanda’dan alınan sonuçtan ziyadesiyle memnun olduğunu ifade etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de İrlanda’nın “evet”inin, bu ülkenin AB için verdiği doğru bir karar olduğunu kaydetti. Buzek, İrlanda referandumundan gelen “evet” kararının Avrupa için iyi bir haber olduğunu, ancak bunun hikayenin sona erdiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Buzek, işsizlik, yaşa dışı göç ve enerji hedefleri gibi AB ülkelerinin beraber çalışması gereken büyük sorunlar olduğunu belirtti.

AB’nin dönem başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de İrlandalı seçmenlerin Lizbon Anlaşması’nı onaylamasının İrlanda ve Avrupa için önemli bir zafer olduğunu ve AB’ye güçlü bir ses olma imkanı vereceğini bildirdi.

Bildt, önemli olanın, 27 ülkeli birliğin Avrupa’da daha iyi bir işbirliği için düğmeye basabilmesi olduğunu vurgulayarak, Lizbon Anlaşması’nın AB’ye bu imkanı vereceğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da İrlanda’nın “Evet” demesinin İngiltere’nin çıkarına olduğunu söyledi.

1220580cookie-checkİrlandalılar AB Anayasası’na ‘Evet’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.