Robert Fisk: ABD yarattı ve yok etti

Fisk, “Saddam’ın işlediği en büyük savaş suçu olan 1980 İran işgalini kim cesaretlendirdi? İran ve Kürtlere sıktığı kimyasal silahların bileşenlerini ona kim sattı” sorusunu sorduğu yorumunda “Amerika tarafından yaratılan ve yok edilen diktatör” başlığını kullandı.

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, “Amerika tarafından yaratılan ve yok edilen diktatör” başlıklı yorumunda Saddam’ın idamının, “Bağdat hayvanı” “Dicle Hitler’i” olarak adlandırılan Saddam’dan daha çok hak eden pek kimse bulunmadığı savları ile savunulacağını, idam gününün “büyük bir gün” olarak ilan edileceğini belirtti.

Ancak milyonlarca Arap ve Müslüman ile milyonlarca Batılının bu hafta sonu kendi kendilerine çok farklı bir soru olan “Ve diğer suçlar?” soracaklarını, ancak bu sorunun Batı basınında yer almayacağını kaydeden Fisk şöyle devam etti:

“Hayır. Tony Blair Saddam değil. Düşmanlarımıza gaz sıkmıyoruz. George W. Bush da Saddam değil. İran veya Kuveyt’i işgal etmedi. Sadece Irak’ı işgal etti. Ancak yüz binlerce Iraklı sivil ve binlerce Batılı asker öldü çünkü bay Bush ve bay Blair ile İspanya Başbakanı ve İtalya Başbakanı ile Avustralya Başbakanı 2003 yılında bol yalan ve atamasyona dayanarak savaşa girdiler ve – kullandığımız silahlara bakılırsa ? büyük bir vahşet.”

Irak’ta son yıllarda işlenen, Abu Ghraib olayları gibi, işkence ve vahşi cinayetler unutulması istenirken diktatörün sallanan cesedinin alkışlanması beklendiğini ifade eden Fisk, Batı’yı sert dille eleştirerek şunları yazdı:

“Saddam’ın, bir buçuk milyon canın ölümüne yol açtığı için işlediği en büyük savaş suçu olan 1980 İran işgalini kim cesaretlendirdi? İran ve Kürtlere sıktığı kimyasal silahların bileşenlerini ona kim sattı? Biz yaptık. Saddam’ın garip yargılamayı kontrol eden Amerikalıların iddianamesinde, en müstehcen vahşetinden söz edilmesini yasakladı. Bu kitle savaş sucundan yargılanması için İranlılara temsil edilemez miydi? Elbette ki hayır. Çünkü bu bizim sorumluluğunu ortaya koyardı.”

YARI DON CORLEONE YARI DONALD DUCK

Robert Fisk, New York Times yazarı Kom Friedman’ın 2003 işgali öncesi Saddam’ı “yarı Don Corleone, yarı Donald Duck” gibi tanımladığını anımsatırken de Friedman’ın bu tanınlamasıyle tüm diktatörlerin sadizmini ve groteskliğini çok iyi bir biçimce yakaladığını belirtti.

YENİ HAÇLILARIN İRADESİ İLE ŞEHİT

Ancak Arap dünyasının Saddam’ı böyle görmeyeceği uyarısını da yapan Fisk, milyonlarca Müslümanın gözünde Saddam’ın idamının bir “Amerikan işi” gibi değerlendirileceğini belirterek zamanla da Saddam’ın, “Batı’nın artık Washington’un emirlerine uymayan bir Arap lideri”, “Yeni Haçlılar”ın iradesi ile bir “şehit” gibi ölen biri olarak hatırlatılacağını yazdı. (ANKA)

AÇIK GAZETE: Saddam her şeyden önce adil olmayan işgalcilerin kukla mahkemelerinde yargılandı. Saddam Irak’taki Arap, Türkmen ve kimyasal bomba kullandığı Kürk halkına karşı suçludur. Saddam’ı işgalsiz bir Irak’ta çağdaş Irak anayasası yargılamalıydı. Kim olursa olsun idam cezasını çağdışı bulan Açık Gazete, Saddam’ın da idam edilmesine de karşıdır. ABD emperyalizmi eninde sonunda Irak’ta ve mazlum ülkelerde döktüğü kanda boğulacaktır…

İLGİLİ AÇIK GAZETE HABERLERİ:

– Saddam’ın kızları metanetli
– Türk ulusal basını sınıfta kaldı…
– Aslında ‘hüznün fotoğrafı’
– ‘ABD’nin son hatası’
– Irak’taki patlamada 30 kişi öldü
– Son sözleri, ‘Birlik içinde olun’
– ABD ve kuklaları Saddam’ı astı


 

1143530cookie-checkRobert Fisk: ABD yarattı ve yok etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.