ROJ TV’de karar günü

Kopenhag Şehir Mahkemesi’nde görülen davada ROJ TV avukatı aralık ayında son savunmasını yapmıştı. Öğlen saatlerindeki duruşmayı Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Ahmet Berki Dibek de izleyecek.

Mahkeme ROJ TV’nin kapatılması yönünde karar alırsa Avrupa Birliği üyesi ülkede bir ilk gerçekleşecek. PKK ilk kez bir Avrupa Birliği ülkesinin hukuk sistemi tarafından terör örgütü olarak tanınacak.

Danimarka’da gerçekleşmiş olacağı için ayrıca sembolik öneme sahip. Duruşmalar boyunca savcı, mahkemenin kapatma kararı için 5 ayrı noktada dile getirdikleri iddiaları ispatlamaya çalıştıklarını söyledi.

SAVCININ DİKKAT ÇEKTİĞİ 5 NOKTA

– PKK terör örgütüdür.
– 2006-2010 arasında belgelenen ROJ TV programlarıyla PKK’nın propagandası yapılmıştır.
– ROJ TV ve ROJ NV, daha önce bazı Avrupa devletleri tarafından terör propagandası yaptıkları için kapatılan Med TV, Mesopotamia Boradcast, Medya TV istasyonlarının devamıdır.
– ROJ TV ve ROJ NV çalışanları ile PKK üyeleri arasında yakın bir ilişki vardır, bazı durumlarda PKK üyeleri muhabirlik ve sunuculuk yapmışlardır.
– ROJ TV’nin finansmanı PKK tarafından sağlanmaktadır. Bu beş noktada mahkemeyi ikna etmeye çalıştığını söyleyen Savcı Jacob Buch Jepsen, duruşmalar süresince Türkiye

Cumhuriyeti devletinin savunuculuğunu ya da propagandasını yapmadıklarını, Kürtlerin Ermenistan, İran, Irak, Suriye ve Türkiye’de yaşadıklarını ancak en çok yasal güvenceye de Türkiye’de sahip olduklarını söyledi. Jepsen, “Zira Türkiye’deki herhangi bir insan hakları ihlali konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Türkiye aleyhine kararlar alabilmektedir. Bu da Kürtler için adı geçen ülkelere oranla bir yasal güvencedir” dedi.

PKK’YI ÖVEN YAYINLAR YAPTI

Savcılık makamı ROJ TV ile PKK’nın organik bir bağ içinde olduğunu, ROJ TV’nin terörü öven ve teröre destek içeren yayınlar yaptığını, bu yüzden Mezopotamya Yayıncılık Şirketi ile ROJ TV A.Ş firmalarının 10’ar milyon Danimarka Kronu cezaya çarptırılmalarını ve yayın ruhsatlarının iptal edilerek ROJ TV’nin kapatılmasını talep etti.

3 MİLYON EURO CEZA ALABİLİR

Dava kapatma kararı ile sonuçlanırsa ROJ TV, 3 milyon Euro cezaya çarptırılacak. Savcı mütalaasında ROJ TV’nin 2005-2010 yılları arasında PKK’dan 231 Milyon Kron (30 milyon euro) para aldığını savundu. Savcı, teröre olan sempatinin yasal ancak terör örgütü ve faaliyetlerini desteklemenin suç olduğunu söyledi.

1326610cookie-checkROJ TV’de karar günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.