ÖRP kurultay yapabilecek mi?

Geçenlerde yazmış olduğum ‘Siyaset ve Komedi’ başlıklı yazımdan sonra çok sayıda siyasetçi ve vatandaştan telefon ve mail mesajı aldım. Bu mesajlardan en ilginç olanı, ÖRP içinde çok önemli bir konumda olan, ismini açıklamak istemediğim bir siyasetçiden geldi. ÖRP konusunda yazdıklarıma sonuna kadar katıldığını söyleyerek yazım nedeniyle tebriklerini iletti ve Turgay Avcı’nın bir o yana bir bu yana yalpalayarak ÖRP’yi bitirme aşamasına getirdiğini, ÖRP’nin başarısızlığının gerçek sorumlusu olduğunu, istifa etmesi gerektiğini, hala CTP ile koalisyondaymış gibi davranarak partilerini erittiğini söyledi. Avcı’nın istifasını MYK’da istediklerini, ancak olayın geçiştirildiğini de ifade etti. Görüldüğü gibi, ÖRP’de işler karışmış durumda.

ÖRP yetkilisinin ÖRP hakkında yazdıklarım için beni arayıp kutlaması, ÖRP içinde sağduyulu kimselerin olduğunu gösteriyor. ÖRP’yi CTP’nin uzantısına çeviren Turgay Avcı’yı Kurultay’da bir sürpriz beklediğini de bu vesileyle öğrenmiş oldum.

ÖRP’li üst düzey yetkiliye göre, ÖRP içinde Turgay Avcı gerginliği had safhadaymış. Turgay Avcı, başkanlıktan alınmak korkusuyla MYK’yı toplayamıyor diye yakınan ÖRP yetkilisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ÖRP tabanının UBP lideri ve Başbakan Derviş Eroğlu’nu destekleyeceğini açıkça itiraf etti. Ben de tersini düşünemiyorum, ancak Turgay Avcı’nın oyunları bitmez diye de düşünüyorum.

ÖRP yetkilisi, Kurultayın yaklaştığını, ancak Turgay Avcı’nın MYK’yı toplamadığı gibi, Kurultayı da ertelemeye çalıştığını iddia ediyor. Kurultayda kesinlikle karşısına aday çıkarılacağını ve Kurultaydan çıkacak yeni ÖRP’nin CTP uzantısında görüntü asla vermeyeceğini iddia eden ÖRP yetkilisi, partinin diğer milletvekili Mustafa Gökmen’in de Turgay Avcı’nın liderliğinin bitmesi gerektiği konusunda son noktayı koyduğunu ifade etti. Bu iddiasının ciddiliğini sorduğumda, kesinlikle doğru olduğunu, seçim sonrasındaki bir parti toplantısında bu konuda Mustafa Gökmen’den çok açık mesajlar aldıklarını ifade etti.

ÖRP’de işler karışmış. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Turgay Avcı’nın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat lehine çalışma içine gireceğine ilişkin duyumlar aldık. Ancak, ÖRP tabanı ve yöneticileri, kesinlikle Talat’ı desteklemeyeceklerini açıklıyorlar. Bu nedenle, Avcı’nın sıkıntısı büyüyor. Çözüm olarak da parti organlarını toplamama noktasına geldiği söyleniyor. ÖRP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bölünecek.

ÖRP’ye seçimlerde şans veren ve barajı kıl payı aşmalarını sağlayan seçmenler, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok büyük bir oranda milliyetçi bir adaya, KKTC’yi savunacak bir adaya oy verecek gibi görünüyor. Parti kararı alınsa bile partinin üye ve destekçilerinin %90’ından fazlasının UBP adayı olan Derviş Eroğlu’na kesin destek vereceklerini iddia edenler arasında parti yöneticileri de bulunuyor. Bu durum, Turgay Avcı ve çevresindeki üç beş yetersiz siyasetçinin morallerini tüketmiş görünüyor. Ancak, eğer toplanırsa, ÖRP Kurultayı’nda sürpriz bir sonuç çıkacağı anlaşılıyor. Bu konuda görüştüğüm ÖRP yöneticilerinin yarısından fazlası yorum yapmaktan kaçınıyor. Yorum yapmamak ise bir tür yorumdur diye düşünüyorum.

ÖRP erime sürecine girmiş görünüyor. ÖRP tabanı ise hızla UBP’ye kayıyor. Bu nedenle, ÖRP’nin DP ile birleşeceği söylentileri kasti olarak yayılıyormuş. Bakalım, bir siyasal kimlik ve söylem geliştiremeyen, CTPnin yedek lastiğine dönüşen ÖRP’yi yaşatabilecekler mi?

___________________

* Doç. Dr. Birol Ertan

670850cookie-checkÖRP kurultay yapabilecek mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.