Ruh sağlığı harcaması Türkiye’nin bütçesinden fazla

Söz konusu harcama Türkiye’nin 2010’da 286.9 milyar lira (190 milyar dolar) olarak öngörülen bütçesinin yüzde 78’ini sini kapsıyor.

20 milyar sterlin yani yaklaşık 30 milyar dolar antidepresan ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine harcanırken, ruh hastalıklarına bağlı ”hastalık izinleri’ ve işsizliğin faturasının ise 50 milyar doları bulduğu belirlenmiş.

Hesaplanması zor olan performans düşmesi, verim azlığına neden olan depresyon gibi sorunların maliyeti ise 80 milyar sterline yakın. Independent on Sunday, uzmanların rahatsızlıkların tedavisi yerine asıl hastalıkların önlenmesi üzerine odaklanılmasının daha etkili olacağı uyarılarını aktarıyor.

Gazetenin iç sayfalarında yer alan bir başka haberde ise, öğretmenlerin katılımıyla yapılan bir anketin bulgularını içeriyor.

Her 10 öğretmenden yedisi işi bırakmayı düşünmüş diyor gazete. Bunun nedeni ise, öğrencilerin yaramazlıkları ve kaba davranışları.

Gazete, öğretmenlerin yüzde 90’ı kariyerleri boyunca yaptıkları gözlemler ışığında öğrencilerin davranışlarının giderek kötüleşmekte olduğunu kaydederken, katılımcıların yüzde 80’inin bir noktada stress, endişe ve depresyon yaşadıklarından yakındıklarını aktarıyor.

Öğretmenlerin sınıfta yetkilerinin arttırılmasını, öğrencilerin üzerinde sigara, uyuşturucu, alkol ve pornografik malzeme aramalarına izin verilmesi gerektiğini savundukları da bildiriliyor.

833900cookie-checkRuh sağlığı harcaması Türkiye’nin bütçesinden fazla

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.