“Rum Kesimi’ne bizim yaptığımız son öneriydi”

“Rumlara BM ve diğer paydaşların mutabık olduğu bir öneri sunduk. Bu son öneriydi. Rumlar bunu kabul etmediler, kendilerine göre bir kağıt hazırlamışlar. Karşı öneri adı verilen kağıdı almamız mümkün değil” diyen Ertuğ, bunun ciddiyetsizlik olduğunu söyledi.

Fileleftheros Gazetesi yazarlarından Kostas Venizelos, “Kıbrıs Rum önerisi elde kaldı” ve “Osman (Ertuğ) Rum tarafının önerisini aldı, reddetti” başlıklı makalesinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’a bir öneri sunduklarını ve Ertuğ’un bu öneriyi kabul etmediğini savundu.

“Türk tarafı kendi önerilerine yanıt verilmediği için, Kıbrıs Rum tarafının gönderdiği öneriyi, ‘öneri’ olarak kabul etmiyor. Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamanın içeriğine ilişkin yeni önerisi, Çarşamba günü öğle saatlerinde BM’ye iletildi. BM de dün sabah öneriyi, Kıbrıslı Türk müzakereci Osman Ertuğ’un eline verdi. Görünen o ki, ya Türk tarafı önerinin içeriğinden memnun olmadı ve onu etkisiz hale getirmek istiyor ya da ‘daha fazla bir şeyler’ bekliyordu.

Üçüncü bir yorum daha vardır ki bu da bilinen Türk taktiğidir: Anlaşma olana kadar yavaş yavaş başka şeyler daha elde etmektir. Taslakların görüşülmesine devam edildiği sürece bu taktik başarılı olabilir” diyen Venizelos, makalesinde Ertuğ’un, bir televizyon kanalında söylediği, ‘Kıbrıs Rum tarafının yeni önerisi, Kıbrıs Türk tarafının önerisini ört bas etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle Kıbrıs Rum tarafının attığı son adımları yok sayıyoruz ’ ifadelerine yer verdi.

“BM İLE MÜTABIK KALDIĞIMIZ BİR ÖNERİ HAZIRLADIK”

Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan Osman Ertuğ, Rumların çeşitli manevralar yaptıklarını, karşı öneri adı verdikleri bu kağıdın da bu manevranın sonucu olduğunu kaydetti. Türk tarafının BM ve diğer paydaşlarla mutabık kalınan bir öneri hazırladıklarını açıklayan Ertuğ, bunun son öneri olduğunu, Rumların bu öneriye ret yanıtı verdiğini söyledi.

“BİR KAĞIT DOLAŞIYOR”

Bu öneriyi reddeden Rumların önerisinin geçerli olmadığının altını çizen Ertuğ, “Ortada bir kağıt dolaşıp duruyor! Biz BM ve diğer paydaşlarla bir öneri hazırladık sunduk. Bunlarda karşı öneri adını verdikleri bir kağıt hazırlayıp verdiler. Bir kağıt pas edilip duruluyor. Bu ciddiyetsizliktir. Dolayısıyla Rum tarafında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor” ifadesini kullandı.

1557650cookie-check“Rum Kesimi’ne bizim yaptığımız son öneriydi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.