Rum Kesimi’nin “siyasi eşitlik” anlayışı

Müzakereler devam ettikçe Rumların Kıbrıs sorununun nasıl çözülmesini arzu ettikleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Şeytan kelimelerin arasında gizleniyor gerçekten de.

Federasyon mu istiyorlar yoksa biraz Rumlara ağırlık ve fazlaca haklar veren üniter bir Federasyon mu istiyorlar yoksa evrim yoluyla federasyona dönüşmüş mevcut Kıbrıs Rum Cumhuriyetinin devamı olan bir ucube mi istiyorlar, yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı bile.

Ne saklısı, kaldı ne de gizlisi kafalarındakinin veya isteklerinin.

Liderler arasında “Yönetim” konusunda yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Talat tarafından “Başkan ve Başkan yardımcısı”nın, BM’nin “Kıbrıs Müktesebatı” içerisinde yer alan “Siyasi Eşitlik” ilkesine uyacak şekilde, eşit sayıdaki Türk ve Rum senatörler tarafından oluşturulacak Türk ve Rum Senatoları tarafından ayrı ayrı çoğunluk oyları ile seçilmesi önerisine Hristofyas’ın “OXI” yani “Hayır” demesi, Rumların Türklerle siyasi eşitliği kabul etmediklerinin en güzel örneği.

Hristofyas, Kıbrıs Türk önerisinin aslında, merkezi Federal Hükümetin Başkan ve Başkan Yardımcısının (Senatoda eşit sayıda temsil edilecek olan) Türk ve Rum Devletleri tarafından seçilmesi anlamına geldiğini, bunun da Kıbrıs’taki iki toplumun “demokratik temsil edilmesi”ne uygun olmadığını belirterek, kafasındaki eşitlik kavramının ne olduğunu ortaya koydu.

Hristofyas’a göre Kıbrslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında Yönetimde eşit hakların olması “Demokratik Temsiliyete” aykırı.

Hristofyas Talat’ın önerisinin, işleyebilir hükümet oluşumuna katkı koymadığını çünkü, kendi aralarında uzlaşı yapmalarına olanak bulunmayan Türk ve Rum siyasi partiler arasında işbirliği öngördüğünü de söyleyerek Başkan ve Başkan yardımcısının, Kıbrıslı Türklere ağırlıklı oy sağlanması suretiyle doğrudan halk tarafından seçilmesinin daha iyi olacağını iddia ederek, bir yerde Türk adayın Rum oyları ile yani adadaki çoğunluk oyları ile seçilmesini önerdi.

Aslında adada kim çoğunlukta ise devleti de o idare etmelidir demek istiyor Hristofyas ama 1963 olaylarının hengi amaçla Rumlar tarafından çıkarıldığını ise unutmuşa benziyor.

21 Aralık 1963 gecesi Rumların Tahtakala’de Kıbrıs’lı bir Türkün arabasını durdurarak aramak istemeleri bahanesi ile başlatılan olaylar, gerçekte 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile Kıbrıslı Türklere Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti Yönetiminde verilen yüzde otuz (%30) oranındaki yönetim hakkını Türklerin elinden almak ve adayı üniter bir Rum Devletine dönüştürmke içindi.

Bunca yıl akıtılan kan, dökülen gözyaşı, harcanan gençlikler ve karartılan gelecekler hep bu “Yönetim”deki pay uğruna veya egemenliğin paylaşımı uğruna oldu.

Anlaşılan o ki, Rumların 41 yıllık BM’nin Kıbrıs Müktesebatı içinde yer alan “Siyasi Eşitlik” kavramından anladıkları, Türklerin Yönetimde Rumlarla eşit düzeyde hakları olacağından ziyade, demokratik yolla yapılacak ada çapındaki seçimlerde hangi tarafın oyu fazla ise, yönetimda hak sahibinin o olması gerektiği.

Hristofyas belli ki, “Siyasi Eşitlik”i “demokratik temsiliyet” ve demografik yapı olarak algılamakta ve kimin nüfusu fazlaysa adadaki yönetim onun elinde olmalı demek istemektedir.

Bence hava alır Hristofyas.

Rumlar bu kafada giderlerse ki, “Ethniki Eterya” Cemiyetinin kurulduğu 1796’dan beridir kafalarındaki fikirler bir milim bile değişmedi, Kıbrıs adasında ne kalıcı bir çözüm olur, ne de ortak bir devlet kurulabilir.
Zaten hiç kimsenin de bu müzakerelerim sürdürülebilir bir çözümle sonuçlanacağına dair bir beklentisi veya umudu da yok.

_______________________

* Prof. Dr. Ata ATUN
http://www.ataatun.com

658190cookie-checkRum Kesimi’nin “siyasi eşitlik” anlayışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.