Rum çocuklara ‘Kıbrıslı Türk’ araştırması

Güney’de yayınlanan Fileleftheros gazetesi, çoğunluğu Kuzey Kıbrıs’tan Güney’e göç eden ailelerin çocuklarının gittiği bir ilkokulda, 11-12 yaşlarındaki çocuklar arasında yapılan araştırmayla, çocukların Kıbrıslı Türkler hakkındaki düşüncelerinin tespit edilmeye çalışıldığını yazdı.


Gazete, araştırmanın sonucunda, çocukların, Kıbrıslı Türkler karşısında şüpheci olduklarını, onları yabancı, kötü, istenmeyen olarak nitelendirdiklerini ve Kıbrıs’ın sorununun sorumlusu olarak gördüklerini yazdı.


Çocukların Kıbrıslı Türkler hakkında çok fazla şey bilmediklerinin ifade edildiği araştırmaya göre, çocukların yüzde 62’si, kafalarındaki Kıbrıslı Türk imgesinin tamamen farklı olmasından dolayı, ilk kez bir Kıbrıslı Türk gördüklerinde şaşırdıkları söyledi.


Araştırmada çocuklara “Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar hakkında ne biliyorsunuz ve onların hakkında ne hissediyorsunuz” şeklinde soru soruldu ve çocuklar Kıbrıslı Türkleri sadece misafirperverlik konusunda olumlu buldu. Buna karşılık, Kıbrıslı Rumları birçok bölümde olumlu olarak nitelendirildiler.


Çocukların yüzde 36’sı Kıbrıslı Türklerle ilgili olumsuz görüşler ifade ederken, yüzde 25’i de Kıbrıslı Rumlar hakkında olumsuz görüş bildirdi. Çocuklara göre Kıbrıslı Türkler “genel olarak kötü,” Kıbrıslı Rumlar ise “köylüdür…”


Gazete, çocukların, iki halkın yaşam tarzıyla ilgili olarak farklı görüşler belirttiklerini kaydetti. Buna göre, Kıbrıs Türk toplumunda yaşayan insanlar “fakir, cimri, pis/günahkar.”  Kıbrıslı Türklerin “kumarhane, kuş gribi ve yasadışı ticaret gibi toplumsal problemleri var.”


Gazete, çocukların Kıbrıslı Türklere oranla Kıbrıslı Rumlar hakkında daha güzel bir tablo çizdiklerini yazdı.


Habere göre çocuklar tarih bölümünde, en büyük önemi 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na ve bunun sonuçlarına verdi.


Çocukların ayrıca Yunanistan, Yunanlılar, Kıbrıs, bayrak, EOKA, 1821 (Ohi) ve vatan gibi Rum milliyetçilik unsurları üzerinde durdu.


Rum çocuklar 1974’ü bir başlangıç noktası görüyor ve Kıbrıs sorunundan Kıbrıslı Türklerin sorumlu olduğunu düşünüyor.  Çocuklar cevaplarında “işgal, işgalciler, ülkücüler, barikatlar, unutmam, köle vatan, dikenli teller, işgal altındaki bölge” kelimeleri kullandılar.


Çocuklar ayrıca, “devşirme, Konstantinopolis, yeniçeri” kelimelerinin Kıbrıslı Türklerle çağrışım yaptığını belirtti.


Çocukların çoğuna göre, Kıbrıslı Türkler ile Türkler aynı insanlardır. Araştırmaya göre, çocuklar ayrıca Kıbrıslı Türklerin çirkin ve siyah tenli olduklarını ifade etti.


Çocukların büyük çoğunluğunun Kıbrıslı Türklere kin duyguları besledikleri de bildirildi.


Araştırmaya göre, çocukların yüzde 31’i Kıbrıs’ta yaşayan toplumları bilmiyor, yüzde 28’i ise biliyor.


10 çocuktan 8’i Kıbrıslı Türklerle karşılaştı. Çocukların yüzde 62’si Kıbrıslı Türklerle karşılaştığında olumlu; yüzde 8.5’inin ise olumsuz duygular hissetti. Çocukların yüzde 21’i ise Kıbrıslı Türklerle karşılaştığında hiçbir şey, yüzde 8.5’ise üzüntü ve çaresizlik hissetmiş.


Çocuklara, “okulunuzda Kıbrıslı Türklerden bahsediliyor mu” sorusunun sorulması üzerine ise, çocukların yüzde 75.4’ü hayır cevabı verirken, yüzde 23’ü ise tarih ve coğrafya derslerinde Kıbrıslı Türklerden biraz bahsedildiğini belirtti.


Çocukların yüzde 51’i, ailelerinde Kıbrıslı Türklerden bahsedilmediğini, yüzde 31.5’i biraz bahsedildiğini, yüzde 12’si ise bahsedildiğini söyledi.
Öte yandan, çocukların yüzde 52’si Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak, kitle iletişim araçlarından biraz bilgi aldığını, yüzde 41’i bilgi almadığını, yüzde 7’si ise bilgi aldığını belirtti. 


Habere göre, kitle iletişim araçlarından biraz bilgi aldığını belirtenler, haberlerde özellikle “kumarhane, kuş gribi, sahte devlet, Talat, kaçak muhaceret” kelimelerinden bahsedildiğini hatırladıklarını ifade etti.

691550cookie-checkRum çocuklara ‘Kıbrıslı Türk’ araştırması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.