Rum Siyasileri Tanımak (8/9)

7. bölümün devamı…

Ekolojik-Çevresel Hareket (KKP)
Siyasi Yelpazedeki yeri: Aşırı Milliyetçi Sosyalist Parti

Bu siyasi partinin tam adı Ekolojik-Çevresel Hareket’tir. İngilizce adı “Ecological-Environmental Movement” ve Rumca adı da “Kinima Kologon-Perivallontiston”dur. Kısaca “Ekologlar” veya kendi kendilerine taktıkları lakapla “Kıbrıs Yeşiller Partisi” olarak anılmaktadırlar.

Ekolojik-Çevresel Hareket veya AB içinde daha sık bir şekilde kullandıkları diğer adları olan “Kıbrıs Yeşiller Partisi” 1996 yılının Mart ayında kuruldu.

Kıbrıs Yeşiller Partisinin Genel Sekreteri Milletvekili George Perdikes’dir. Merkez Komitesi 7 üyelidir ve dönüşümlü olarak her üye beli bir dönem Komite Başkanlığı yapmaktadır. 21 Mayıs 2006 seçimlerinde oyların yaklaşık yüzde 2’sini alarak 56 sandalyeli Rum Meclisinde 1 Milletvekili ile temsil edilmektedir. Rum Temsilciler Meclisinde Yeşiller partisi ilk kez 2006 yılında sandalye sahibi olabilmişlerdir.

24 Nisan 2004 tarihinde yapılan Annan Planı referandumunda “Hayır” propagandası yapmışlar ve dönemin Cumhurbaşkanı Papadopulos’a da tam destek vermişlerdir.

Partinin isminin kısaca “Yeşiller” olması, partinin Kıbrıs Rum siyasi yelpazesindeki yerini tanımlayabilmek açısından çok yanıltıcıdır. Rum Milliyetçiliği güden aşırı sağcı bir partidir.

Kesinlikle, müzakereler sonucunda Kıbrıslı Türklerle birlikte kurulacak bir devlet istememektedirler ve olası bir devlette de Kıbrıslı Türklere herhangi bir siyasi eşitlik veya hak verilmesine fanatizm düzeyinde karşıdırlar.

Önce Lefkoşa Surlariçi’nin, sonra Lefkoşa şehrinin tümünün ve en sonunda da adanın tümünün askerden arındırılmasını savunmaktadırlar. Türk askerinin adayı terk etmesini, Maraş’ın derhal Türklerin elinden alınmasını ve 1974 tarihindeki Rum sahiplerine iade edilmesini, Maronitlerin de eksiksiz olarak köylerine ve topraklarına dönmelerini istemektedirler.

Bu konuda Avrupa Parlamentosunda üyesi oldukları Avrupa Yeşiller Partisini ustalıkla kullanarak, isteklerini canlı tutmaktadırlar.

Avrupa Yeşiller Partisi de, bu yanıltıcı propagandanın etkisi altında kalarak, müzakereler sonunda oluşturulması hedeflenen Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, tek vatandaşlık, tek egemenlik ve tek temsiliyeti savunmaktadırlar. Buna ilaveten adada Türk askerinin bulunmasına, Türkiye’den gelip yerleşen, evlilikler kuran, çoluk çocuğa karışan ve iş kuran kişilerin ve ailelerin derhal geri gönderilmesi gerektiğini talep etmektedirler. İsteklerine devamla Türkiye’nin Kıbrıs adasının ve Kıbrıs hükümetinin garantörü olmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Yeni kurulacak Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde garantiler olmadan, tüm Kıbrıslıların insan haklarını garanti edecek bir çözümü desteklediğini zaman zaman açıklamaktadır.

Buna karşın Avrupa Yeşiller Partisinin Rum ve Yunanlı olmayan üyeleri olası her fırsatta ve dostça konuşmalarda, Kıbrıs Rum Yeşiller partisi üyelerinin “Yeşil” değil “Faşist” ve “Aşırı Sağcı” olduklarından bahsederek şaşkınlıklarını ve düş kırıklıklarını dile getirmektedirler.

Kıbrıs Rum tarafındaki “Siyasi Yapılanmayı” ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıs konusuna bakışını anlatan bu yazı dizisi devam edecek…

Ata ATUN
e-mail: [email protected]
http://www.twitter.com/ataatun
http://www.ataatun.com
12 Şubat 2014

664300cookie-checkRum Siyasileri Tanımak (8/9)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.