Rumlar Türk mallarını kullanacak

“Kıbrıs Türk Mülklerinde Oturan Göçmenlere 13 Bin 500 Tasarruf Belgesi – Hak Sahibi Göçmenler Kıbrıs Türk Mülklerini Devredebilir, Kiralayabilir ve İpotek Verebilir” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü birleşiminde, İçişleri Bakanı’na; Kıbrıslı Türklerin Güney’de bıraktıkları mülklerinde oturmakta olan bütün Rumlara, bu mülklerin tasarruf ve kullanım belgesini verme yetkisi öngören yasa tasarısını onayladığını bildirdi.


Gazete, Bakanlar Kurulu’nun ayrıca, Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis’i; “hak sahibi Rumlara ilgili belgelerin süratle verilebilmesi için söz konusu yasa tasarısını, oylanması amacıyla Rum Meclisi’ne götürmekle yetkilendirdiğini” yazdı, şöyle devam etti:


“İçişleri Bakanlığı’nın hesaplarına göre,  Kıbrıs Türk mülklerini tasarruf ve kullanım belgesi almaya hak sahibi olanlar; gerek Kıbrıslı Türklere ait konutlarda oturan gerekse Kıbrıs Türk mülkü üzerine konut inşa eden  yaklaşık 13 bin 500 kişidir. Ancak, verilecek tasarruf ve kullanım belgeleri, 1974 itibarıyla devam eden anormal durum son bulursa  geçerliliğini yitirecek.


Tasarruf ve kullanım belgesi alacak olan göçmenler;  Kıbrıs Türk mülklerini şu şekilde değerlendirebilecekler:
1- söz konusu mülkü çocuklarına veya diğer varislerine devrederek;
2- kredi almak için bankalara veya kooperatif kurumlarına ipotek vererek;
3- üçüncü şahıslara kiralayarak.


Hükümet Sözcüsü Vasilis Palmas, Bakanlar Kurulu’nun dünkü birleşiminin hemen ardından  yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun; Kıbrıs Türk mülkü kullanmakta olan Rumlara; söz konusu mülkün mülkiyet hakkını vererek mülkü devretmesine, ipotek vermesine ve kiralamasına imkan tanıyan  yasa tasarısını onayladığını söyledi.


Sözcü, ayrıca, Kıbrıs Türk mülklerinde oturmakta olan Rumların sahip oldukları mülkiyet hakkının yalnızca söz konusu mülkün tasarrufuyla ilgili olduğunu; yani, göçmenlerin söz konusu Kıbrıs Türk mülkünü tasarruflarında bulundurdukları süre içerisinde geçerli olacağını ve Kıbrıslı Türklerin mülkiyet hakkını ortadan kaldırmayacağını belirtti.


Vasilis Palmas, bir soruyu yanıtlarken, Ada’daki bu fiilî durum devam ettiği sürece Kıbrıs Türk mülkü bulunduran ve ikamet eden Rum göçmenlerin, ilgili yasa tasarısında belirtilen haklara sahip olacaklarını söyledi.


Tasarruf ve kullanım belgesi verilmesiyle, Kıbrıs Türk mülklerinde oturmakta olan göçmenlerin bütün endişeleri göğüslenmiş oluyor.  Göçenler defalarca, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin kendilerini her an kovabilecek durumda olduğu argümanını ortaya koyarak; hükümetten, bu mülklerin kullanım hakkının tesis edilmesini talep etmişlerdi. Bu endişeler, ilgili yasa tasarısının Meclis’te onaylanmasıyla birlikte artık geçerli olmayacak.


Ancak bunun ötesinde Kıbrıs Cumhuriyeti; herhangi bir Kıbrıslı Türkün, mülkünü Vasilik’ten -elbette, daimi olarak özgür bölgelerde ikamet etmesi gibi bazı koşullar altında- talep etmesini engelleyebilecek durumda değildir. Böyle durumlarda, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği; gerek Kıbrıslı Türkün mülkünü -özellikle, üzerine devlet konutları inşa edilmiş veya bireyler kendi evini inşa programı çerçevesinde konut inşa etmişler ise- satın alarak; gerek  devlet arazisiyle takas ederek  konuyu davasız halletmeye çalışıyor. Bununla ilgili olarak devlet, kısa süre önce  bir Kıbrıslı Türkten, Yukarı Polemidya’daki (Binatlı) üzerine kendi evini inşa programı çerçevesinde kişiler tarafından konut inşa edilen 18 arsasını satın aldı.


Bugüne kadar  mülklerinin iadesini talep eden Kıbrıslı Türklerin yaklaşık % 90’ının; Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin kendilerine önerdiği uzlaşıyı kabul ettiğine dikkat çekiliyor. Şunu da belirtmek gerekir ki; Başkan Papdaopulos seçilmesiyle birlikte, siyasi ve hukuki nedenlerle;  yol inşaatları hariç, Kıbrıs Türk mülklerinin istimlakinin durdurulması talimatı vermişti.


ARSA DA ALACAKLAR


Kıbrıs Türk mülklerinde oturmakta olan her bir göçmen aile; parselizasyon çalışmaları halen devam etmekte olan bir de arsa alma hakkına sahiptir. Yani; tasarruf ve kullanım belgeleri dışında, arsa da alacaklar. İçişleri Bakanlığı’ndan bize söylendiğine göre, istimlak edilmemiş Kıbrıs Türk mülkü üzerine inşa edilen devlet konutlarında oturmakta olan  ailelere arsa verilebilmesi için 4 bin dönümlük araziye ihtiyaç duyulacak. Kentlerde veya kırsal alandaki Kıbrıs Türk evlerinde ikamet etmekte olan  ailelere arsa verilebilmesi için de yaklaşık 2 bin dönüm araziye ihtiyaç duyulacak.”

1044100cookie-checkRumlar Türk mallarını kullanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.