Rumlardan AB şantajı

Yakovu, Lüksemburg’da yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadan müzakerelere başlayamayacağını bildirdi. Aylardır Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine engel olmayacaklarını söyleyen Yakovu, ilk kez müzakerelere yeşil ışık yakmak için masaya 2 şart sürdü.


LİMANLARI AÇIN


‘Türkiye’nin Kıbrıs’ta 36 bin askeri varken Kopenhag kriterlerine uyduğu söylenemez’ diyen Yakovu, Türkiye’nin 17 Aralık’taki AB zirvesinden önce Kıbrıs Cumhuriyeti’ni resmen tanıyıp Kıbrıs gemilerine limanlarını, Kıbrıs uçaklarına da hava sahasını açması gerektiğini bildirdi. Yakovu, müzakere süreci içinde de Türkiye’nin Kıbrıs’taki askerlerini çekeceğine ilişkin güvence vermesini talep etti. Böylece 17 Aralık bildirisine, Türkiye’yle müzakerelerin başlamasını Kıbrıs’a bağlayacak bazı maddeler ekletmek için pazarlık başlatmış oldu.


ŞARTLAR BELLİ


Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğine destek için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını şart koşan Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos’a, ‘Türkiye olarak bizleri AB müktesebatı bağlar’ karşılığını verdi. Erdoğan, ‘Kopenhag siyasi kriterleri içinde ne varsa, bizi bunlar bağlıyor. Bizler bu konular üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bundan sonra da yine müzakere sürecinde yapmaya devam edeceğiz’ dedi.
 


 

676220cookie-checkRumlardan AB şantajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.