Rumsfeld’e işkence davasına ret

ABD Federal Bölge Yargıcı Thomas F. Hogan, Irak ve Afganistan’daki 9 eski mahkum adına açılan davayı reddetti.

Yargıç Rumsfeld’in hükümetteki görevi ile ilişkili eylemlerden dolayı kişisel olarak sorumlu tutulamayacağına hükmetti.

Dava dilekçesinde ABD’nin Irak ve Afganistan’daki askeri hapishanelerdeki kişilerin dövüldüğü, baş aşağı bir zincire bağlı olarak asıldığı, üzerlerine işendiği, elektrik verildiği, cinsel olarak aşağılandıkları, yakıldıkları, varillere kondukları ve sahte idama maruz bırakıldıkları ileri sürülmüştü.

Eski tutuklular adına davayı açan Amerikan Yurttaşlık Hakları Derneği ve Önce İnsan Hakları (Human Rights First) örgütü avukatları, Rumsfeld ve üst düzey askeri komutanların bu hapishanelerdeki insan hakları ihlalleri ile ilgili uyarılara kulak asmadıklarını, ayrıca tutukluların insan haklarını ve ABD Anayasasını ihlal eden yasa dışı sorgulama tekniklerinin kullanılması yetkisini verdiklerini iddia etmişlerdi.

Yargıç Hogan, “ürkütücü işkence iddialarına rağmen” yasalara göre dava açılmasını destekleyen bir durum göremediğini belirtti.

ABD yasalarına göre, hükümet yetkililerinin bu tür davalara karşı dokunulmazlıkları bulunuyor ve ABD toprakları dışındaki askeri hapishanelerde tutulan yabancılara normal şartlarda ABD Anayasası’nın tanıdığı haklar tanınmıyor.

Hogan, geçen yıl Aralık ayında, bu tür davaların açılmasına izin verilmesinin hükümet yetkililerini her türden siyasi davalara karşı açık hale getirebileceğini, hatta El Kaide lideri Usame bin Ladin’in bile iki ABD Başkanının kendisini ölümle tehdit ettikleri iddiasıyla dava açabileceğini söylemişti.

Rumsfeld hakkında dava açılması kabul edilseydi, insan hakları örgütlerinin avukatları Savunma Bakanlığı’nı, yetkililerin Irak’taki Ebu Garib hapishanesi gibi hapishanelerdeki insan hakları ihlalleri ile ilgili ne bildiklerini ve bu ihlalleri durdurmak için ne yapıldığını açıklamaya zorlayabilecekti.

 

1148810cookie-checkRumsfeld’e işkence davasına ret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.