Rusya askeri harcamada dünya üçüncülüğüne yükseldi

  • Rusya, 2016’da petrol fiyatlarının gerilemesine ve ekonomik yaptırımlara rağmen askeri harcama alanında dünya üçüncülüğüne yükseldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, Rusya 2016’da askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artırarak 69,2 milyar dolara yükseltti.

Rusya’da askeri harcamaların milli gelire oranı ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Rusya 2016’da Suudi Arabistan’ı geçerek üçüncü sıraya oturdu.

Suudi Arabistan ise özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek askeri harcamalarını 2016’da yüzde 30 oranında azalttı ve 63,7 milyar dolar seviyesine çekti.

ABD yine uzak ara birinci

Listenin ilk iki sırasında ise değişiklik yok.

ABD 611 milyar dolar ile en çok askeri harcama yapan ülke olmaya devam ederken, geçen yıl harcamalarını yüzde 5,4 artıran Çin 215 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı.

SIPRI, 2016’da harcamalarını yüzde 1,2 artıran ABD’nin uzun süredir devam eden kademeli düşüş trendini tersine çevirdiğini ifade etti.

SIPRI Direktörü Aude Fleurant, “ABD’deki siyasi değişimden dolayı ülkenin askeri harcamalarının ne yöne gideceğini kestirmek zor” yorumunu yaptı.

ABD’nin 2016’daki askeri harcamaları, sıralamada kendisinden sonra gelen 8 ülkenin harcamalarının toplamından daha fazlaydı.

Türkiye 2 basamak geriledi

SIPRI raporunda Türkiye’nin askeri harcamalarının 2016’da yüzde 5,7 azalarak 14.9 milyar dolara gerilediği ifade edildi.

Türkiye 2016’da iki basamak gerileyerek askeri harcama sıralamasında 17’nci sırada yer aldı.

2016’da Türkiye’nin önüne geçen ülkeler İspanya ve Kanada oldu.

2082750cookie-checkRusya askeri harcamada dünya üçüncülüğüne yükseldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.