Rusya gıda fiyatlarını donduruyor

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times manşetten verdiği haberinde, “Rusya bazı temel gıda maddelerine Sovyet tarzı fiyat denetimleri getirerek hızla tırmanan fiyatların Aralık ayında yapılacak seçimler öncesinde Putin yönetiminin itibarını zedelemesini önlemeyi hedefliyor” yorumunu yaptı.

Gazete, “Ülkenin en büyük gıda üretici ve perakendecileri bugün imzalanması beklenen anlaşmayla belirli ekmek, peynir, süt yumurta ve bitkisel yağ kalemlerinde fiyatları sene sonuna dek 15 Ekim düzeyinde tutma sözü veriyor” diye yazdı.

The Financial Times, geniş bir düşük gelir grubu bulunan Rusya’nın bu siyasi hamlesini; tarım ürünleri fiyatlarındaki artışın küresel bir sorun haline geldiğinin göstergesi olarak değerlendirdi.

Gazete şöyle devam etti:

“Çin de gıda fiyatlarında denetim uyguluyor. Mısır, Ürdün, Bangladeş ve Fas teşvikleri artırıp ithalat vergilerini düşürerek fiyatları düşük tutmaya çalışıyorlar. Fas gibi ülkeler için gıdada teşvikleri kaldırmak siyasi intiharla eş anlamlı. İtalya’da makarna üreticilerinin eylemi zenginlerin de bu sorunun dışında olmadığını gösteriyor… Artan fiyatlar 1970’lerden itibaren ilk kez küresel bir gıda sıkıntısı yaşanabileceğinin habercisi olabilir. Buğday ve süt fiyatları, tüm zamanların rekorunu kırarken; mısır ve soya 1990 ortalamalarının çok üzerinde. Pirinç ve kahve fiyatı 10 yılın en yüksek düzeyinde seyrederken, et bazı ülkelerde yüzde 50’yi bulan artış sergiledi…”

The Financial Times siyasetlerin bu doğrultuda belirlenmesi gerekeceğini belirtirken, yoksul ve düşük gelirlilerin sorundan yine en fazla zarar görenler olacağını da hatırlattı…

1160200cookie-checkRusya gıda fiyatlarını donduruyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.