Rusya PKK’yı terör listesine almadı

Rusya Başbakanı Mihail Fradkov’un imzaladığı kararname, Rus resmi gazetesi “Rossiskaya”da yayımlandı.

Listede, Kafkasya Mücahitleri Birleşik Güçlerinin Yüksek Askeri Meclisi, İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi, El Kaide, Asbat El Ansar, El Cihat (veya Mısır İslami Cihat), El Camia El İslam, El İhvan El Müslimin, Hizbul Tahrir El İslami, Leşker-i Tayba, Cemaati İslami, Taliban, Türkistan İslam Partisi, Cemiyet El İslah El İçtimai, Cemiyet İhya At Turaz El İslami, El Harameyn, Cund Aş Şam ve Mücahitler Cemaati adlı 17 örgüt yer aldı.

Noviye İzvestiya gazetesinde terörist örgütler listesinin ilk kez açıklanmasıyla ilgili yer alan haberde, 2003 yılından beri mevcut olan bu listenin önceki gün açıklanmasına karar verildiğini duyurdu.

Listede yer alan en ünlü örgütün El Kaide olduğu belirtilen haberde, “Arapça’dan ‘temel’ şeklinde tercüme edilen bu örgüt 1988 yılında Usame Bin Ladin tarafından kuruldu” denildi.

İkinci ünlü örgütün Taliban olduğu belirtilen haberde, “Bu örgüt de 1994 yılında Molla Muhammed Ömer tarafından kuruldu. Başlıca amacı, 1988 yılından sonra eski Sovyet ordusunun terk ettiği Afganistan’da iktidar mücadelesi veren birlikleri ezerek, iktidara gelmek” ifadeleri kullanıldı.

Kommersant gazetesinde yer alan haberde de bu listenin açıklanmasındaki başlıca amacın, Rus bankaların kara para aklanmasına alet olmaktan kurtarılması olduğu vurgulandı. Haberde, terör örgütlerinin sadece insanları öldürmek, korku yaymakla yetinmediği, resmi finans kurumları aracılığıyla kara paralarını da akladığı belirtildi.

Haberde, kara para aklanmasının önlenmesi için Rusya’daki her bankada bu terörist örgütlerin bir listesinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi Terörle Mücadele Yönetmeliği Başkanı General Yuriy Sapunov, Rus resmi gazetesi Rossiskaya’ya yaptığı açıklamada, Rusya’da terör örgütlerinin listesinin çoktan beri bulunduğunu ancak bunun herkese açık olmadığını ifade etti.

Sapunov, “İlk başta 15 örgütten oluşan bu listeye son anda ‘Cund Aş-Şam’ ve ‘Mücahitler Cemaati’ örgütleri de eklenerek bu sayı 17’ye çıkarıldı” diye konuştu.

Rusya, Türkiye’nin PKK’yı terör örgütleri listesine alma çağrılarına, bu konuda Rus mahkemeleri tarafından alınan bir karar bulunmadığı gerekçesiyle şu ana kadar bir karşılık vermedi.

 FOTOĞRAF: Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin

 

1132550cookie-checkRusya PKK’yı terör listesine almadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.