Rusya, Polonya’yı uyardı!

Polonya’ya topraklarını yer altı füzeleri için üs olarak kullanmayı amaçlayan ABD, Çek Cumhuriyeti’nin de radar sistemine evsahipliği yapmasını istiyor.

ABD’nin bu girişiminin Polonya savunmasını güçlendireceğine inanan Polonya hükümet yetkilileri, ABD’nin bu talebini olumlu karşıladıklarını açıkladı. Polonyalı yetkililerin yaptığı bu açıklama, Rus tarafında sert tepkilere yol açtı.

Rusya Füze Savunma Başkomutanı Nikolai Solovcov, sert bir açıklama ile Polonya ve Çek Cumhuriyeti hükümet yetkililerine seslendi. Başkomutan Nikolai Solovcov, “Eğer, her iki ülke, ABD’nin füze savunma kalkanı planını kabul eder ise, söz konusu tesisleri vurulacak hedefler listesine alırız” dedi.

Rusya’nın böyle bir silahlanma yarışında yer almayacağını da sözlerine ekleyen Başkomutan Solovcov, ”Rusya, daha kaliteli silahlarla cevap verir! Moskova, ABD ile kısa menzilli füzelerin azaltılması anlaşmasından vazgeçmelidir” diyekonuştu. Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski de, geçtiğimiz gün benzer yönde bir açıklama yapmıştı.

PUTİN: AVRUPA’NIN ÇIKARINA DEĞİL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’da bir füze savunma sisteminin kurulması planlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Rus lider, “Bu planlar Avrupa’nın çıkarına hizmet etmiyor…ABD ile 2012 yılı sonuna kadar silahların azaltılması konusunda anlaşmaya vardık ve bu anlaşmaya sadık kalacağız. ABD’den de buna tam olarak uymasını bekliyoruz” dedi.

Savunma Bakanı Sergey Ivanov da, ABD’yi Doğu Avrupa ülkelerinde kurulacak bir füze savunma sistemi planından uzak durmaları konusunda uyardı.

Polonya nüfusunun yüzde 70’inin roket savunma kalkanı planına karşı olduğu belirtiliyor.

1146540cookie-checkRusya, Polonya’yı uyardı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.