Rusya-İran nükleer anlaşması ertelendi

İran Atom Enerji Kurumu’nda (İAEK), bugün Rusya Federal Nükleer Ajansı (Rasatom) Başkanı Aleksandır Rumyantsev ve İAEK Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gulamrıza Agazade’nin birlikte yapacağı basın toplantısı, anlaşmanın imzalanmasının ertelenmesi nedeniyle iptal edildi.
   
İAEK yetkilisi Yakup Cabbariyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ve Rusya arasındaki görüşmelerin uzadığını ve bugün imzalanması beklenen anlaşmanın ne zaman imzalanacağının belli olmadığını söyledi.
   
Cabbariyan, iki ülke arasında aylardır süren görüşmeler sonucu ortaya çıkan anlaşma konusundaki görüşmelerin niçin yeniden başladığını bilmediğini ve görüşmelere yarın güneybatıda İran Körfezi kıyısındaki Buşehr kentinde devam edileceğini kaydetti.
   
Anlaşmanın imzalanması, İran’ın Rusya’nın yardımıyla Buşehr’de inşa ettiği nükleer santralin üretime geçmesinin önünü açacaktı.
   
ABD yönetimi, İran’ın Buşehr nükleer santralini nükleer silah programında kullanabileceği gerekçesiyle bu anlaşmaya karşı çıkıyor.
   
ABD Başkanı George Bush, önceki gün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da yapılan ABD-Rusya zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le İran ve Kuzey Kore’nin nükleer silaha sahip olmaması konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemişti.
   
İran ve Rusya arasındaki bu anlaşma uyarınca, İran nükleer santralde kullanacağı nükleer yakıtın atığını Rusya’ya geri vermek zorunda.
   
Rasatom, daha önce yaptığı açıklamada, nükleer yakıtın saklanacağı depoların hazır olduğunu ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) normlarına uygun bir şekilde yapıldığını belirterek, Buşehr’deki nükleer tesisin faaliyete geçmesinin İran’ın nükleer silah yapmasına katkıda bulunmayacağını savunmuştu.
   
Tahran ve Moskova arasında Buşehr kentindeki nükleer santralın ilk reaktörünün inşaatı anlaşması 1995 yılında imzalanmış ve proje yaklaşık bir milyar dolara mal olmuştu.
   
Rusya ve İran arasındaki anlaşmaya göre, Rusya Buşehr nükleer santralını çalıştırabilmesi için 700 İranlı uzmanı eğitiyor. 

İLGİLİ HABERLER:

Bush, elini çekmedi…

Çek elini Bush!

1099960cookie-checkRusya-İran nükleer anlaşması ertelendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.