Rusya, Ukrayna sınırından bazı birliklerini çektiğini açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırında konuşlanmış bazı birliklerin tatbikatlarını tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı. Sınırdan kaç askerin ayrıldığını belirtilmezken bu hamlenin gerginliği azaltıp azaltmayacağı henüz belli değil.

Konuyla ilgili açıklama yapan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, “Bir dizi muharebe eğitim tatbikatı planlandığı gibi yürütüldü” dedi.

20 Şubat’ta sona erecek Rusya-Belarus ortak tatbikatı gibi bazı büyük tatbikatlar ise hala devam ediyor.

Rusya’nın açıklamasının ardından bir İngiliz hükümet kaynağı, geri çekilmenin ölçeğini görmeyi beklediğini ve bu çekilmenin anlamlı olması için işgal kabiliyinde bir fark yaratması gerektiğini söyledi.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Bugün, Batı’nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek” dedi.

Rusya bugüne kadar 100 binden fazla askerini Ukrayna sınırına yığdı ancak bir saldırı planı olduğu iddialarını yalanladı.

grafik

Rusya’nın son hamlesinin Batı’nın korkularını yatıştırmaya yeterli olup olmayacağı henüz bilinmiyor. ABD, Rus işgalinin her an gerçekleşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya katılmasına izin verilmemesinin güvence altına alınmasını istiyor. ABD ve müttefikleriyse bunu reddediyor.

Almanya Başbakanı Scholz, Putin ile görüşecek

Olası bir krizi önlemeye yönelik diplomatik çabalar ise devam ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Scholz, gerilimlere verdiği yanıt nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rus gazını Batı Avrupa’ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 boru hattı planının durdurulacağını açıklamıştı, ancak bunun gerçekleşmesi beklenmiyor.

Rusya’nın açıklamasından önce BBC’ye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, resmi açıklamalara rağmen Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin halen “muhtemel” olduğuna inandığını söylemişti.

Batılı ülkeler saldırının her an başlayabileceğini ifade ederken Ukrayna, Rus yetkililerle görüşme yapmak için davette bulunmuştu. BBC TÜRKÇE

2584690cookie-checkRusya, Ukrayna sınırından bazı birliklerini çektiğini açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.